Přidat na Seznam.cz



Hradec by mohl získat železniční spojení s Polskem

2. února 2018 13:53. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA

HRADEC KRÁLOVÉ – Náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS) je v možnostech rozvoje a zlepšení krajské dopravy velmi aktivní. Od konce dubna budou moci cestující v česko-polském pohraničí využívat více vlaků, které překračují hranici mezi oběma zeměmi. Prozradil, že se uvažuje o propojení Hradce Králové a polského Walbrzychu, města o velikosti Hradce, které má 114 tisíc obyvatel.

Na lince z Trutnova přes Královec do Sedzislawi, která funguje již několik let, dojde k navýšení spojů ze tří na čtyři páry vlaků denně. Zcela nově pak budou moci turisté využívat čtyři páry vlaků z Walbrzychu do Meziměstí, z nichž dva pojedou dále do Teplic nad Metují a Adršpachu.

„S polskými kolegy jsme řešili například povolení vjezdu české vlakové soupravy na polskou stranu. Nezůstali jsme ale jen u aktuálních technických problémů a probrali jsme i další možnosti mezinárodní spolupráce v této oblasti. Uvažujeme o propojení Hradce Králové a polského Walbrzychu spěšnými vlaky,“ uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček, který je odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Navíc je Královéhradecký kraj také jedním z těch, přes který by ve vzdálené budoucnosti mohla vést vysokorychlostní trať do Polska. Ta by měla být trasována přes města: Praha – Hradec Králové – Wroclaw – Lodž – Warszawa.

Kraj také uvažuje o náhradě za zrušené žluté autobusy z Trutnova a Náchoda, které skončí zkraje března. RegioJet by se časem do Hradce mohl znovu vrátit, ale už jako železniční spoj. Po roce 2020 se bude soutěžit trať Praha – Hradec Králové a RegioJet by se rád soutěže na vybrání provozovatele na této trati zúčastnil. Spolu s ním i další společnosti včetně Českých drah.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU