Přidat na Seznam.cz



V Hradci bude přes 30 stupňů a na jahodách se tvořily fronty

28. května 2018 11:10. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Koupaliště Flošna

HRADEC KRÁLOVÉ – Do Hradce dorazilo tropické počasí. V tomto týdnu se teploty budou pohybovat kolem 30 stupňů Celsia. Flošna tak v neděli zahájila hlavní letní sezonu, bazény jsou vyhřáté na 27 stupňů. Lidé míří nejen do bazénů, ale i na písníky v okolí města, kde ale voda ještě není tolik prohřátá. Probíhá také sklizeň jahod, v sobotu do Piletic mířily davy.

Letní prázdniny jsou ještě daleko, ale třicítky jsou tady – v pondělí bylo v Hradci skoro 31 stupňů Celsia. Údaj zaznamenala měřící stanice na Novém Hradci. Už neděle hlásila příchod teplého počasí, lidé v okolí města využili teplé počasí ke koupání na nejrůznějších místech jako jsou pískovny, řeky i rybníky, na Flošně byla oficiálně zahájena hlavní sezóna, děti potěší rozšířený dětský bazének.

„V hlavní letní sezóně je voda ve venkovních bazénech vyhřátá na 26 až 28 stupňů Celsia. Hlavní novinkou letošního léta je rekonstruovaný bazének pro nejmenší návštěvníky s rozšířenou vodní plochou,“ uvádí Flošna.

Řada lidí vyrazila na kolech a inlajnech do městských lesů a okolí, při té příležitosti bylo v obležení i velké množství hospůdek a stravovacích zařízeních se zahrádkou.

Podle předpovědi počasí bude převažovat jasné až polojasné nebe s teploty nad 25 stupňů Celsia po příštích 14 dnů, teplota se tak může pohybovat i na úrovni 30 stupňů a výše. V odpoledních a večerních hodinách meteorologové očekávají bouřky, které mohou být lokální a velmi silné, není to tak dávno, co voda z přívalového deště vyplavila obchodní centrum na Moravském Předměstí.

„V počasí jsme o 40 dní klimaticky napřed, o tolik si letošní počasí pospíšilo směrem k létu. Po extrémně teplém dubnu, bude květen patřit mezi jeden z nejteplejších v historii pozorování. Současné počasí je spíše typické pro závěr června a začátek července. Současné teploty jsou v této době typické spíše pro jižní státy, posunuli jsme se tak teplotně směrem na jih,“ uvádějí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Za horké počasí může velmi teplý vzduch, který se dostává nejen k nám, ale do celé střední Evropy od jihu až jihovýchodu. Je o sedm nebo osm stupňů teplejší, než obvykle bývá,“ přiblížil meteorolog Vladimír Piskala pro Českou televizi.

To v Pileticích o víkendu začala jahodová sezóna, dopoledne se zde vytvořila fronta několika desítek zájemců, kteří čekali na přidělení jahodového řádku pro sbírání červených plodů. A fronta byla tak dlouhá, že stání půl hodiny bylo ještě málo.

„Stojíme tu zatím 15 minut. Čekali jsme, že tady bude první den hodně lidí, ale že jich bude až tolik, to jsme teda nečekali, přijela asi půlka Hradce,“ uvedla v nadsázce jedna z účastnic sběru.

„Měli jsme svoje navážené přepravky, takže jsme mohli jít sbírat hned. Po zhruba hodině máme nasbíráno tak 40 kilo jahod, budeme dělat hlavně marmelády,“ dodal další účastník sběru.

Fronta se tvořila nejen na přidělení řádků, ale i v opačném směru při placení. Dle chuti jsou jahody příjemně sladké a hlavně čerstvé.

Úroda jahod je v letošní sezóně na nadprůměrné produkci, kvůli teplému počasí jahody dozrávají o zhruba týden až dva předčasně.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU