Přidat na Seznam.cz



Gočárův Hradec by se mohl stát památkou UNESCO

7. června 2018 9:32. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, URBANISMUS

Hradec Králové / Foto: Horst Gryger

HRADEC KRÁLOVÉ – Po 10 letech bádání historiků a památkářů je rozhodnuto, komise Hradci Králové navrhla, aby podal podnět na ministerstvo kultury k zařazení statku „Salon republiky“ – moderní architektura a urbanismus Hradce Králové na národní Indikativní seznam UNESCO. Zástupci města i památkáři mají ambici pokusit se o zápis Gočárovy stopy do světového kulturního dědictví.

Nyní má město k dispozici studii, která potvrzuje, že na Seznamu světového dědictví ani v indikativních národních seznamech smluvních stran Úmluvy o světového dědictví UNESCO se nevyskytuje město nebo jeho část, která má srovnatelnou hodnotu s moderním urbanismem a architekturou Hradce Králové z první poloviny minulého století.

Vedle podání podnětu ministerstvu kultury na zápis na národní indikativní seznam UNESCO studie doporučuje i prohlášení významných Gočárových budov za národní kulturní památky.

„Moderní architektura Hradce Králové uceleně dokumentuje vývoj urbanismu a architektury od konce 19. století do začátku druhé světové války. Potvrzuje unikátní dialog osvíceného starosty s generacemi předních českých architektů a urbanistů, který umožnil propojit dopravní a technické uspořádání města s jeho reprezentativními a veřejnými prostory,“ popisuje závěry komparativní studie Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu.

O podání podnětu nejdříve rozhodne městské zastupitelstvo na konci června, takový návrh bude mít jistě souhlasný výsledek.

Dalším doporučením dokumentu, který detailně popisuje a dokumentuje zcela mimořádné období rozvoje města, je vytvoření druhé památkové rezervace, kterou by mělo tvořit nové historické centrum Hradce Králové v západní části druhého městského okruhu.

„Tato část města si zaslouží vyšší stupeň památkové ochrany, než dosavadní památková zóna. Moderní architektura Hradce Králové je podle dokončené studie nejen v celorepublikovém měřítku zcela výjimečná,“ říká primátor města Zdeněk Fink.

Dále chce město podat podnět na ministerstvo kultury na vyhlášení objektů areálu Sboru kněze Ambrože a školského okrsku s mateřskou a základní školou a gymnáziem na Tylově nábřeží za národní kulturní památku.

I přes potvrzení studie, že je Salon republiky svým uspořádáním unikátní, není to zdaleka tak snadné prosadit se tam. Byť mezi kandidáty na zapsání do seznamu UNESCO nemá přímého konkurenta, neznamená to pro město v žádném případě jistotu úspěchu.

„Je to záležitost mnoha okolností. Pro naše město by to bylo samozřejmě ohromné ocenění a příležitost, nicméně už jen soupis čekatelů z Česka je dnes poměrně nabitý. Pokud se Hradci podaří dostat alespoň na tento indikativní seznam, který je jakousi oficiální nominací jednotlivých smluvních stran na seznam světového dědictví UNESCO, bude to znamenat pro Hradec Králové významný úspěch,“ dodává primátor.

Vstup na seznam UNESCO není otázkou pár let, ale delšího časového období, když jen vytvoření a odůvodnění studie v jedinečnosti Gočárova Hradce zabralo historikům i památkářům deset let. Důležitý bude první krok, a to je indikativní seznam UNESCO, kde je ale fronta čekatelů.

Uspět u organizace UNESCO totiž není nic jednoduchého, je to čím dál tím komplikovanější. Navíc na evropské státy jsou v posledních letech kladeny mimořádně přísné požadavky. Trvá i dvacet let, než se nominaci podaří proměnit v zápis.

Česko má na svoji velikost zapsáno 12 památek, což je 18. místo celosvětově v počtu zapsaných památek dané země. Zapsání dalších je proto velmi složité.

V nominacích na českém indikativním seznamu čekají třeba Žatec a jeho chmelové město, hrad Karlštejn, lázeňský trojúhelník v západních Čechách, hotel a vysílač Ještěd, Třeboň a jeho rybníkářství, industriální soubory v Ostravě, Český ráj a další. Poslední zápis se Česku podařil v roce 2003, kdy na seznamu přibyla židovská čtvrť v Třebíči.

Proto podobný a možná ještě delší časový úsek bude trvat, než by město mohlo prokouknout na samotný seznam a zapsat se tak po boku současných 12 památek v Česku. Bylo by to pro Hradec a jeho předchozí představitele a tvořitele, kteří město budovali na zelené louce, výjimečné ocenění. S tím by pak případně mohl souviset i zvýšený zájem o město z hlediska turismu.

INDIKATIVNÍ SEZNAM UNESCO – Jde o seznam památek, které členský stát Úmluvy o ochraně světového dědictví plánuje nominovat k zápisu na seznam UNESCO během příštích let. Stát tím dává na vědomí ostatním, co chystá.

PAMÁTKY UNESCO V ČR A DOBA ZÁPISU

Český Krumlov – Historické centrum / 1992
Hlavní město Praha – Historické centrum / 1992
Telč – Historické centrum / 1992
Žďár nad Sázavou – Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře / 1994
Kutná Hora – Historické centrum, Chrám sv. Barbory, Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci / 1995
Lednicko-valtický areál / 1996
Kroměříž – Zahrady a zámek / 1998
Holašovice – Vesnická rezervace / 1998
Litomyšl – Zámek a zámecký areál / 1999
Olomouc – Sloup Nejsvětější Trojice / 2000
Brno – Vila Tugendhat / 2002
Třebíč – Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa / 2003


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí