Přidat na Seznam.cz



Do bistra zanesl infekci člověk, uvedla hygiena

15. června 2018 14:23. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY

Hradecké bistro / Foto: Google Maps

HRADEC KRÁLOVÉ – Krajská hygienická stanice představila první analýzu z provozovny bistra v centru města. Předpokládá, že zlatý stafylokok byl do dané provozovny zanesen nějakou osobou, která se zde pohybovala. Mohl to tak být úplně kdokoliv, kdo v bistru pracoval či se v něm pohyboval. Událost hromadné infekce postihla v minulém týdnu 57 lidí.

„V bistru se stafylokok rozšířil, pomnožil a vytvořil jedovatou látku, kterou nelze zničit tepelnou úpravou (termostabilní enterotoxin), a ta byla příčinou zdravotních obtíží konzumentů. Veškeré prozatímní laboratorní výsledky tomuto předpokladu odpovídají. Dle nových informací laboratoří by kompletní výsledky (dotypování druhu toxinu) měly být k dispozici do 1 – 2 týdnů,“ uvedla Krajská hygienická stanice v Hradci Králové.

Původ by tedy podle vyjádření KHS neměl být z připravovaného masa, nýbrž po zanesení nějakou osobou, bakterie se pak v prostoru bistra pomnožila.

Provozovna zůstává i nadále zavřena, její otevření bude podléhat souhlasu KHS. Je ale otázkou, zda ještě vůbec bude chtít otevřít, když kauzu zná již celá republika.

Případem se zabývá také policie, ta událost prověřuje pro podezření z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Dosud ale nebyl nikdo obviněn.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí