Přidat na Seznam.cz



Na nabídku bytů v Hradci je smutný pohled. Nejsou

10. července 2018 18:55. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Nejsou a nebudou. Tak by se dala shrnout nabídka bytů v nových developerských projektech ve městě. Při pohledu na realitní kanceláře to jsou jen zhruba jednotky volných bytů, ty nejžádanější 2+kk a 1+kk nejsou skoro vůbec. Město nechalo výstavbu pouze na developerech, poslední byty pro mladé postavilo na Podzámčí v roce 2010.

I průzkum na našich stránkách ukázal, že pro 54 % čtenářů se staví málo bytových projektů a byty jsou pak drahé, dalších 19 procent si myslí, že by se ve městě mělo stavět více bytů. Mezi další časté odpovědi patřilo i to, že by město mělo uvolnit pozemky pro novou výstavbu, lidé by chtěli stavět rodinný dům, ale nemají kde a chybí také pestřejší výběr v rezidenčních projektech.

Ve městě jsou tři hlavní lokality kde se staví, na Plachtě, Podzámčí a ve Farářství, vetší projekty ale dobíhají, kde se bude stavět až se to tady dostaví a kde zájemci seženou nové byty zůstává záhadou, žádný velký projekt nyní neběží.

// Po bytech na Plachtě se jen zaprášilo

Některá města se snaží vyřešit bytovou krizi i vlastní cestou, staví alespoň byty pro mladé, seniory či hendikepované. Hradci by se podobných několik desítek bytů nyní celkem hodilo a beztak by poptávka převýšila nabídku.

I do naší redakce chodí maily a prosby, kde by se dal v Hradci sehnat nový byt, bohužel nemůžeme nic dobrého poradit, protože byty nejsou, a pokud už se nějaký najde, je příliš drahý.

Pokud Hradec chce, aby městu přestal klesat počet obyvatel, ale začal růst, měl by se aktivně zapojit do výstavby nových bytů či přispět k jejich výstavbě pro developery třeba vypsáním veřejných soutěží do nových lokalit. Developeři se ale snaží ceny šponovat při tak vysoké poptávce nahoru. Navíc stavební řízení některých projektů trvá léta.

Příští vedení města by se mělo aktivně zapojit do výstavby nových bytů vícepodlažních budov, jinak bude docházet k odlivu obyvatelstva, třeba i do sousedních Pardubic. Těm každým rokem přibývá v průměru 250 osob.

// Hradecká timeline 1225-2018

Příkladem by Hradci měla být taková Olomouc, zatímco u nových projektů je v Hradci v realitní nabídce k dispozici 34 bytů různých dispozic, u Olomouce to je 491 bytů různých dispozic. Tam se totiž opravdu staví.

Hradec je díky přednímu umístění v kvalitě života mezi českými městy dobrou adresou, ale tak trochu bez bytů.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU