Přidat na Seznam.cz



Schodiště Bono publico se na rok uzavře

12. července 2018 21:06. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / EXPRESNĚ

HRADEC KRÁLOVÉ – Rekonstrukce historického schodiště Bona publica v Hradci Králové vstupuje do své další etapy. V druhé polovině července se schodiště znovu uzavře a oprava této kulturní památky bude letos pokračovat tak dlouho, jak počasí dovolí. Celkové náklady na rekonstrukci schodiště jsou necelých 23 milionů korun, stavební práce by měly vrcholit ve druhém čtvrtletí příštího roku.

„Přesný termín uzavření schodiště ještě neznáme, ale mohlo by k tomu dojít již v příštím týdnu. Jsme zároveň se stavební firmou domluveni na tom, že během zimní přestávky se staveniště uvede do takového stavu, aby tudy mohli lidé bezpečně chodit,“ doplňuje Ondráček s tím, že oprava původně měla začít již na jaře.

Bono publico se v druhé etapě oprav dočká kompletní výměny schodů, které budou stejně jako původní dubové. Součástí oprav jsou nové vnitřní i venkovní omítky, nová okna v tamburech nad odpočívadly, kompletní výměna měděné krytiny na střechách a římsách, nová pískovcová a žulová dlažba, sadové úpravy v okolí, osvětlení a ozvučení objektu a celá řada dalších sanačních prací a opatření proti vlhkosti.

Schodiště je v posledních letech také oblíbeným cílem vandalů. Proti takovýmto škodám bude nově osvětlený prostor sledovat kamerový systém napojený na pult městské policie.

Po dobu rekonstrukce tak bude Bono publico zcela uzavřené.

Pěší mohou pro cestu od křižovatky Fortna na Velké náměstí využít nedaleké schodiště „se zpívajícími stromy“ u bývalého pivovaru nebo Gočárovo schodiště, vzdálené zhruba 150 metrů druhým směrem k zdravotnické škole.

Celkové náklady na rekonstrukci jsou 22,8 mil. Kč.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí