Přidat na Seznam.cz



Dohoda ŘSD a Dětí Země. D11 začne růst už v říjnu

1. září 2018 7:14. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, D11, DOPRAVA

HRADEC KRÁLOVÉ – Už to vypadalo na dlouhé měsíce čekání na další rozhodnutí, nastal ovšem průlom, kdy se podařilo vyjednat dohodu mezi Ředitelstvím silnic a dálnic, které přistoupilo na podmínky spolku Děti Země a to stáhne své připomínky. Dálnice D11 v úseku z Hradce do Smiřic by měla v ideálním případě začít růst už v říjnu tohoto roku, tedy zhruba za jeden měsíc.

S cílem urychlit výstavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic podepsaly Ředitelství silnic a dálnic ČR a Děti Země kompromisní dohodu. Ředitelství silnic a dálnic ČR vyhoví některým zásadním připomínkám spolku v oblasti ochrany životního prostředí a spolek do týdne stáhne svůj rozklad proti vydání stavebního povolení.

Zájmen Ředitelství silnic a dálnic je co nejrychlejší dostavba páteřní dálniční sítě. Je proto ochotno u úseku dálnice D1106-1 přistoupit na zásadní návrhy Dětí Země, které důsledněji omezují negativní vliv výstavby a provozování této dálnice na životní prostředí a na přírodu a krajinu.

Generální ředitel ŘSD ČR Ing. Jan Kroupa: „Dali jsme přednost dialogu, diskusi před žalobami. Jsme připraveni zohlednit a vyhovět připomínkám Dětí Země v oblasti minimalizace dopadů stavby na životní prostředí. Aby dálnice skutečně lidem a regionu pomáhala, ne ho poškodila. Už nyní můžeme připomínky Dětí Země právě v tomto ohledu hodnotit jako smysluplné a do stavby dálnice D1106-1 je úpravami zahrneme. A tím ji můžeme hned začít stavět, neboť mimo jiné odvede citelnou dopravní zátěž alespoň z těžce zkoušené Jaroměře.“

Předseda Dětí Země RNDr. Miroslav Patrik říká: „Určitě je lepší vést dialog a právě u dálnice D1106-1 se podařilo nalézt vzájemnou shodu. Naším zájmem je bdít nad některými velkými stavbami, které negativně ovlivní životní prostředí, aby byly schvalovány podle zákona a s ohledem na ochranu přírody a účast veřejnosti při rozhodování. Vážíme si proto vstřícného postoje ŘSD a bude-li to možné, lze takto postupovat také u dalších staveb, jejichž povolování se aktivně účastníme.“

Dálnice se tak v jeden okamžik bude moct otevřít celá od hradeckých Kuklen, přes Plotiště až za Jaroměř, kde bude sjezd mezi obcemi Heřmanice a Hořenice.

Zatím jsou podle údajů ŘSD předběžné termíny uvedení dálnice do provozu v prosinci 2021, do předpokládaného otevření nyní zbývá 40 měsíců.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU