Přidat na Seznam.cz



Volby 2018: Hradec si zvolí nové zastupitele i primátora

5. října 2018 11:55. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Pohled do jedné z místností pro komunální volby / Foto: Wikipedia Commons

HRADEC KRÁLOVÉ – V pátek a sobotu proběhnou v Hradci Králové komunální volby. Do zastupitelstva se může dostat více stran než v předchozích volbách. Podle většiny hradeckých lídrů jsou favority HDK a ANO, u nich je očekáván vyšší volební výsledek. HDK bude obhajovat pozici vítěze voleb a primátora, i když jak on sám poznamenal, takový krásný výsledek jako před čtyřmi lety neočekává.

A to i z toho důvodu, že ne všechno se městu podařilo tak, jak by si přálo. Jestliže před 10 lety trvala příprava projektů pár let, dnes je to při současné legislativě dvakrát tolik. A investice jsou nejvíce vidět, městu se je bohužel prosadit i díky různým aktivistickým kroužkům, nepodařilo.

Pro Hradec bude klíčové, aby se v příštích letech podařilo ty velké investice opravdu nastartovat, jinak přijde stagnace a bude to mít dopad na celé město. Bude to chtít také nějakou dohodu napříč stranami i s různými aktivisty, aby se proměnila ta „blbá nálada“ a různé soupeření v osobní rovině, které se pak odráží na stavu města.

Hradečané půjdou volit v 85 okrscích po celém městě – hlavně ve školách, ale i klubovnách KMS, hasičských zbrojnicích, sokolech, domovech důchodců i hospodě.

V Hradci letos kandiduje 13 stran, o dvě méně než v předchozích volbách. V pátek se volí od 14 do 22 hodin, v sobotu jsou volební místnosti otevřené od 8 do 14 hodin. Poté začne sčítání hlasů, definitivní výsledky budou známé ve večerních hodinách.

Účast v minulých volbách byla 38,89 procenta.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU