Přidat na Seznam.cz



Nová dominanta hradeckých Svinar. Otevřít má za měsíc

15. října 2018 10:59. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Výstavba nového mostu v městské části Svinary probíhá podle plánu. Stavbě přeje i slunečné a teplé počasí, díky kterému se daří držet harmonogram blížícího se otevření podle plánu. Dle vyjádření společnosti Chládek a Tintěra by to mohlo být už v neděli 25. listopadu, v případě nějakého zdržení pak zkraje prosince.

Svinarský most je důležitý pro dopravu ve východní části stotisícového Hradce Králové. Funguje i jako takzvaná spojka. Potřebu mostu ukázal i nedávný zásah hasičů, když hořel násep trati u Podhůří, který je vzdálený několik set metrů. Dobrovolní hasiči z Malšovy Lhoty a Svinar tak místo 1,8 km najeli přes Hradec přibližně 9,4 kilometru.

Po dokončení mostu se vrátí do starých kolejí i linky 11 a 17, které budou znovu polookružní.

Most by se měl v rámci předčasného užívání stavby otevřít koncem listopadu, poté ale budou probíhat ještě dokončovací práce na stavbě, dokončit by se měl úplně v lednu 2019.

Most je daleko širší než původní, projedou tady tak dvě auta zároveň, pro pěší a cyklisty na něm bude vytvořena ještě stezka. Konstrukce dočasné lávky se pak zbourá.

Část starého mostu leží jen o pár metrů dále. Proběhla úvaha, že by se mohl umístit do starého ramena Labe v Třebši, na místo současného náspu, který brání průtoku vody do koncové části ramene.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU