Přidat na Seznam.cz



Hradci bude vládnout ANO s ODS a Změnou. Mají 19 hlasů z 37

16. října 2018 21:46. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Nové složení zastupitelstva Hradce Králové s nově ustavenou koalicí / Foto: HKCITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Dlouhé úterní jednání o nové hradecké koalici přineslo rozuzlení. Město nejspíš povede koalice ANO, ODS a Změna pro Hradec se Zelenými. Nová koalice disponuje 19 mandáty z 37, což je nejmenší možný počet pro ustavení koalice. Primátorem se stane Alexandr Hrabálek, nestraník za ODS, dříve Volba pro město. Vznik nové hradecké vlády trval od voleb 10 dnů.

Štáb ODS o koalici jednal několikrát v minulém týdnu, ve čtvrtek více než 5 hodin až do půlnoci, v sobotu také řadu hodin. Nepanovala totiž jednoznačnost, s kým do koalice vstoupit, zda s ANO nebo s HDK.

Změna pro Hradec se Zelenými již ve čtvrtek po jednání odsouhlasila, že by šla do koalice s ANO a ODS.

I když ODS skončila třetí, tak prakticky volby vyhrála, díky koaličnímu potenciálu se z ní stala strana, bez které by v Hradci žádná koalice nevznikla. ANO se vzdalo i postu primátora, aby nebylo vyšachováno tak jako v případě krajských voleb, kdy se domluvili ostatní strany, zatímco ANO ještě slavilo.

Hradecký demokratický klub současného primátora Zdeňka Finka, Piráti, KSČM a Koalice pro Hradec míří do opozice. Není ale vyloučeno, zda se ještě někdo ke koalici nepřipojí. Tímto se tak kompletně obmění vedení města.

Mezi stranami, které chtějí vstoupit do koalice, byla podepsána smlouva na základě programových průniků.

Ať už bude Hradci vládnout kdokoliv, důležité je, aby se podařilo nastartovat investice, z plakátů jsme viděli mnoho slibů, je tedy čas začít je realizovat.

Nově složená koalice má zatím ovšem jen těsnou většinu, a to 19 hlasů z 37, pokud někdo na jednání nepřijde, bude složité něco prosadit. V případě, že ostatní strany nebudou hlasovat také pro.

Někteří ekonomové i politologové jako třeba Jan Kubáček si myslí, že z ekonomického hlediska je pro města asi výhodnější uzavírat koalice s ANO. Vidí v tom příležitost, ale i varování, ministerstva rozhodují kam poputují dotace a investice, které stavby a silnice získají na důležitosti apod. A Hradec tak nějak potřebuje dotace na stadion, na Benešovu třídu, na obchvaty a řadu dalších věcí.

I když by se to zřejmě takto dělat nemělo, ale není to vyloučeno, soudí politologové.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí