Přidat na Seznam.cz



Hradecké kapry čeká výlov. Na místě budou i smažené ryby

26. října 2018 8:49. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Výlov rybníka Datlík / Foto: Městské lesy Hradec Králové

HRADEC KRÁLOVÉ – Hradecké kapry čekají dva sobotní výlovy za účasti veřejnosti. Většina výlovů probíhá v pracovních dnech, aby se vyhovělo zájmu veřejnosti, dva se uskuteční o sobotách. 27. října a 17. listopadu tak budou mít zájemci možnost vidět práci hradeckých rybářů na vlastní oči, na místě i ryby ochutnat nebo si vylovenou rybu koupit a odnést domů.

„Prvním vyloveným rybníkem před zraky veřejnosti, bude 27. října Datlík ležící mezi Roudničkou a Novým Hradcem. Výlov začne zhruba v 7:30 hod. a od devíti hodin do poledne bude možné si na přilehlých sádkách čerstvé ryby koupit. Pořídit zde bude možné především kapry, ale v omezené míře i další druhy, třeba štiky, candáty nebo amury. Na místě nebude chybět ani občerstvení nejen v podobě horkých i studených nápojů či tradičních klobás, ale připraveny budou také grilované nebo smažené ryby. Parkování návštěvníků výlovu bude možné na louce u sjezdu z Hlavní ulice,“ sdělil tiskový mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Podobný program nabídne i druhý veřejný výlov v sobotu 17. listopadu, kdy přijde na řadu lesní rybník Výskyt, který je v samém srdci městských lesů. Také tady lesníci lidem umožní bezproblémový příjezd autem do míst poblíž rybníka. S autem bude možné mimořádně dojet až na odstavnou plochu za hájovnou Černá stráň, kterou veřejnost zná spíš pod názvem U Dvou šraňků.

„Vylovené tržní ryby lesníci převezou do sádek, kde počkají na předvánoční prodej, malé násadové ryby vrátí zpět do rybníka, aby dorostly. Cena vánočních kaprů by se v porovnání s loňskem měla změnit jen nepatrně. Kilogram výběrového kapra o hmotnosti vyšší než dvě a půl kila bude stát 93 korun, kilo menšího kapra přijde na 89 korun. Čerstvé ryby lze koupit celoročně každý čtvrtek odpoledne na sádkách u hájovny na břehu rybníka Datlík. Kromě kaprů zde lesníci nabízejí třeba štiky za 255 korun za kilo, candáty (350), amury (120) či pstruhy a siveny. Kilo obou těchto dravých ryb přijde na 165 korun,“ dodává Petr Vinklář.

Městské lesy prodávají své kapry pod značkou Hradecký kapr, čímž chtějí zdůraznit jejich výjimečnou kvalitu a chuť. Jejich odchov totiž probíhá z velké části v odbahněných rybnících s písčitým dnem, takže nemají bahenní příchuť.

Hradecký kapr je tak unikátní ryba díky své kvalitě a výjimečné chutí, kterou určuje ryze přírodní prostředí. Tento kapr je v posledních letech vyhledávanou a oblíbenou variantou na štědrovečerní stůl. Jako jeden z mála se navíc tento kapr může pochlubit vlastním logem.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU