Přidat na Seznam.cz



Hradecká církev plánuje opravit katedrálu sv. Ducha

22. listopadu 2018 12:08. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Katedrála Svatého Ducha v Hradci Králové / Foto: HKCITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Hradecké biskupství plánuje, že by chtělo v příštím roce začít s velkou rekonstrukcí katedrály sv. Ducha v historickém centru města. Oprava by se mohla vyšplhat až na sto milionů korun, financovat ji chce jak z vlastních zdrojů, tak z fondů a příspěvků. Katedrála oproti Bílé věži, která se rekonstruovala nedávno, nevypadá tolik v dobré kondici.

V posledních letech se stává, pokud přijde větší vítr či vichřice, že z katedrály opadává omítka či padají dokonce i její ozdobné prvky. Okolí katedrály se tak stává nebezpečné. Proto je generální rekonstrukce celého objektu více než nutná a hlavně potřebná.

Hradeckému panoramatu dominuje tato gotická bazilika se dvěma věžemi už přes sedm století. Několikrát byla opravována, naposledy v 80. letech minulého století. Nyní je soudě i dle subjektivního pohledu na chrámu hodně práce, střecha vypadá omšele a asi není v dobrém stavu, věže také potřebují důkladnou opravu a samozřejmě fasáda. To si uvědomují i představitelé zdejší diecéze, proto se již projekt připravuje.

Jak sdělilo královéhradecké děkanství, v rekonstrukci se počítá s opravou obou věží, střechou i fasádou katedrály sv. Ducha. V dalším pokračování přijde na řadu i vnitřek objektu. Pokud se sežene dostatek financí na opravu, mohlo by se započít s pracemi již příští rok na podzim, nebo v roce 2020.

Kromě unikátní architektury katedrály, přispívá k její jedinečnosti také to, že se dochovala jako jediný středověký kostel v celém Hradci. Ostatní kostely byly zbořeny při stavbě vojenské pevnosti v 18. století, která si vyžádala rozsáhlé stavební úpravy a významně ovlivnila vzhled tehdejšího města.

Nejvýznamnějším novodobým datem pro hradeckou katedrálu je rok 1997, kdy ji ve svém papamobilu navštívil papež Jan Pavel II. Podle něj je pak pojmenováno před katedrálou i zdejší náměstíčko. V Hradci to tehdy byla velká sláva, podél ulic, kudy jeho vůz projížděl, stálo několik tisíc lidí.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU