Přidat na Seznam.cz



Kladívka připravena. D35 u Hradce se začne stavět v prosinci

23. listopadu 2018 23:05. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

D35 nad koridorem u Uherska / Foto: Reprofoto ŘSD

HRADECKO – Na úseku dálnice D35 Časy – Ostrov probíhá v těchto týdnech předávání staveniště. Zahájení stavby a poklepání základního kamene má proběhnout 4. prosince, kdy začnou přípravné práce, od jara začne růst samotné těleso D35. Dálnice má ulevit Hradci od tranzitu. Od jara se zahájí i zbývající část z Opatovic do Časů, která ještě nemá vybraného zhotovitele stavby.

Výstavba dálnice D35 v úseku Opatovice – Ostrov (u Vysokého Mýta) umožní převedení dopravy ze silnice I/35 kolem Holic, přes Býšť a Hradec. Potřebnost a naléhavost stavby vyplývá z dopravní funkce a zatížení silnice, která je v současné době na hranici únosnosti z hlediska kapacity, bezpečnosti dopravy a obyvatel, tak i z vlivů provozu na životní prostředí.

Nejlépe je to vidět v jižní části Gočárova okruhu, kde denně, ať už dopoledne či odpoledne stojí na semaforech desítky kamionů, které městem pouze projíždějí.

„Rozhýbali jsme výstavbu silnic, všechny kapacity stavebních firem jsou takřka vyčerpané. V úterý 4. prosince ještě zahájíme dálnici D35 v úseku Časy – Ostrov. V roce 2019 i navazující úsek z Opatovic,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

JAK ŠEL ČAS S VYDÁNÍM POVOLENÍ D35 ČASY – OSTROV

První EIA byla vydána v roce 2006, schválení záměru tohoto projektu se datuje k roku 2008, územní rozhodnutí získala stavba v listopadu 2010.

MŽP vydalo na začátku února 2017 souhlasné stanovisko k původní EIA. ŘSD musí při stavbě dálnice zohlednit čtrnáct podmínek, které MŽP stanovilo.

V dubnu 2017 byl zahájen záchranný archeologický výzkum na trase chystané stavby dálnice.

ŘSD postupně žádá o udělení stavebních povolení. V červenci 2018 bylo na úseku Časy–Ostrov zahájeno stavební řízení. Zároveň probíhá příprava na předání staveniště. Slavnostní zahájení stavby se uskuteční 4. prosince 2018.

Délka tohoto úseku je 14,7 kilometru, na kterých se budou nacházet dvě mimoúrovňové křižovatky Dašice a Ostrov. U obce Dolní Roveň bude vybudována oboustranná odpočívka. Cena stavby je dle smlouvy celkem 3 231 976 234 Kč (bez DPH).

A nakonec ta nejdůležitější informace, uvedení stavby do provozu je naplánováno na rok 2022 s tím, že se oba úseky Opatovice – Časy a Časy – Ostrov, zprovozní společně. Za tři roky by si tak Hradec mohl alespoň částečně z jednoho směru od tranzitní dopravy oddechnout.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU