Přidat na Seznam.cz



Proměna kasáren v centru Hradce začne v létě

10. ledna 2019 12:01. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Gayerova kasárna

HRADEC KRÁLOVÉ – Rada kraje schválila zhotovitele zakázky na rekonstrukci, modernizaci a přístavbu Gayerových kasáren v centru města, které dnes nejsou v adekvátním stavu. Zhotovitelem se stane společnost BAK-GEOSAN. Kraj obdržel celkem čtyři nabídky. Předpokládaná cena projektu je více jak 269 milionů korun včetně DPH. Stavební práce mají započít už toto léto.

„Pro rekonstrukci kasáren máme vydané pravomocné stavební povolení. V nejbližší době požádáme o evropskou dotaci, která by pokryla až 90 % těchto nákladů. Stavební práce by pak mohly začít letos v létě,“ řekl radní Václav Řehoř odpovědný za oblast investic a majetku.

Vlastníkem Gayerových kasáren je Královéhradecký kraj, který svěřil objekt do správy Muzea východních Čech v Hradci Králové.

„Jedná se o dlouho připravovanou krajskou investici, největší v oblasti kultury v roce 2019, která poskytne moderní zázemí pro muzejní archeology, přírodovědce, historiky a restaurátory. Vznikne zde moderní depozitář pro sbírky muzea, který bude částečně přístupný veřejnosti. Součástí projektu by měla být například i bezbariérová přístavba, badatelna a zpřístupnění archeologického nálezu pevnostního valu,“ okomentovala náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

Veřejnosti bude v badatelně navíc zpřístupněn model města Hradce Králové z roku 2000 o velikosti přibližně 5×5 metrů.

„Pro nás to znamená klíčovou strategickou investici, jelikož Gayerova kasárna jsou naší hlavní budovou. Chceme, aby veřejnost tuto budovu vnímala minimálně stejně jako Kotěrovu historickou budovu, která je však jen výstavním prostorem,“ řekl ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich.

Než započne samotná rekonstrukce kasáren, hotový by v té době měl už být nový parkovací dům Jana Gayera s 284 parkovacími místy. V současné chvíli je již stavba hotová, provádí se dřevěné obložení parkhausu.

Po Gayerových kasárnách projde přestavbou v budoucnu i sousední Vrbenského kasárna.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí