Přidat na Seznam.cz



Od 4. února vyjedou trolejbusy 4 a 21. Přehledně o linkách

2. února 2019 11:37. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, MHD, TROLEJBUSY

Testovací jízda na sídliště Plachta nové linky 21

HRADEC KRÁLOVÉ – Nový jízdní řád začal platit pro dvě novinkové trolejbusové linky sice už v sobotu 2. února, v provozu se to ale projeví až od pondělí 4. února. Obě linky dle jízdního řádu pojedou pouze v pracovní dny a v době školních prázdnin. Bude to tak zatím bez víkendů. V minulých dnech probíhal na obě konečné testovací provoz.

U linky číslo 4, na kterou mají být nasazeny kloubové trolejbusy, se počítá pouze s provozem během pracovního týdne a školních prázdnin v pravidelném taktu dvakrát za hodinu. Na zapamatování jsou takovéto časy nejlepší, z Terminálu vyjede linka vždy v celou a o půle, z Pod Strání v 06 a 36.

V určitém slova smyslu a asi to tak dopravní podnik i plánoval, se to dá považovat jako náhrada za zrušené linky 28 a 24R, na které cestující stále vzpomínají. Možná lepší, když linka nepojede po okruhu kolem Fakultní nemocnice, kde denně bývají dlouhé kolony a těmto místům se tak vyhne.

Za zmínku stojí také to, že zastávka Palachova bude pro tuto linku nejen směrem na Pod Strání, ale i do centra města, odbočuje totiž k Brněnské a současnou Palachovu na opačné straně by tak míjela. Na problém jsme upozorňovali. V jízdním řádu je tato zastávka do centra uvedena a je již na místě i zřízena. Stojí před křižovatkou a pouze pro čtyřku.

V celé délce trasy pojede linka 21 minut a bude mít 14 zastávek.

U linky číslo 21, která bude zatím v testovacím režimu a kde pojedou parciální trolejbusy, se počítá také pouze s provozem během pracovního týdne a školních prázdnin. Zde bude poněkud chaotický a nepravidelný takt od dvou linek za hodinu v sedle, až po čtyři spoje za hodinu ve špičce. Pojede tak poměrně často. Pokud se linka osvědčí, mohl by se zde časem snad objevit i víkendový provoz.

Na Plachtě bude mít linka zatím jednu zastávku s názvem PLACHTA – U PARKU, další zastávka by měla časem vzniknout v blízkosti areálu Technických služeb, a to v rámci úprav ulice Na Brně, kterou město připravuje. Ve směru na Plachtu je pak umístěna zastávka Na Brně až u budovy Petrofu po odbočení z Brněnské.

V celé délce trasy pojede linka 23 minut, jedná se ale o polookružní provoz, bude mít 14 zastávek. Na zastávkách jsou od víkendu nainstalovány označníky.

Linka 27 by se měla postupně zhruba od března stát také trolejbusovou s parciálními trolejbusy s dojezdem na baterie v úseku Masarykova – Pod Strání.

U prodloužení trasy linky 19 se zatím čeká na kolaudaci nových zastávek na okruhu, poté by nemocniční linka měla dojet přes Labský most, Hlavní nádraží až na konečnou Terminál HD ve frekvenci jednou za hodinu.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU