Přidat na Seznam.cz



Začala výstavba D35 z Opatovic. Otevře se v roce 2022

14. března 2019 12:07. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

D35 v Opatovicích / Vizualizace: ŘSD

HK/OPATOVICE – Ředitelství silnic a dálnic zahájilo ve čtvrtek 14. března výstavbu dálnice D35 v úseku Opatovice nad Labem – Časy. Dálnice D35 je plánována v trase Jičín – Hradec Králové – Olomouc – Lipník nad Bečvou a po dokončení bude s celkovou délkou přes 200 kilometrů druhou nejdelší dálnici v ČR. D35 je také v celé svojí délce součástí globální sítě TEN-T evropských dopravních koridorů.

„Společně se sousedním úsekem mezi Časy a Ostrovem máme aktuálně v realizaci 27 kilometrů dálnice D35, které zprovozníme v jednom roce. Právě část mezi Hradcem Králové a Mohelnicí je tím nejdůležitějším úsekem celé D35, neboť po dokončení bude společně s dálnicí D11 tvořit severní alternativu přetížené D1,“ okomentoval zahájení stavby generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Nejvíce se očekává v souvislosti s otevřením dálnice předpokládaný pokles dopravy v Hradci Králové, zejména na Brněnské třídě, pokud ovšem kamiony u Vysokého Mýta opravdu najedou na dálnici a nepojedou po staré pětatřicítce přes Hradec.

Zajímavostí tohoto úseku z Opatovic bude nová estakáda přes Labe. Jejím účelem je převedení D35 přes inundační území Labe, služební sjezd, polní cestu, koryto Labe a část biocentra. Přemostění tvoří dva nezávislé předpjaté trámové mosty. Délka mostů je 1,06 km. Založení mostů bude hlubinné na vrtaných velkoprůměrových pilotách. Na mostech bude provedena příprava pro osazení samočinného ostřikovacího zařízení proti námraze.

„Tuto severní dopravní spojnici napříč republikou považuji za jednu z klíčových dopravních staveb u nás. Díky právě zahájené stavbě máme na tomto dopravním směru rozestavěných 27 kilometrů nové dálnice D35. Věřím, že se nám díky tomu podaří odlehčit přetížené dopravě ve východočeských městech a obcích, zvýšíme bezpečnost všech účastníků silničního provozu, přispějeme k rozvoji regionu,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Zprovoznění z Opatovic až k Vysokému Mýtu je naplánováno na rok 2022.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí