Přidat na Seznam.cz



Velký svátek. V Hradci se po dvou letech otevře důležitý most

6. května 2019 12:42. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

25. dubna testovala most těžká technika / Foto: Údržba silnic Královéhradeckého kraje

HRADEC KRÁLOVÉ – Ve Svinarech jsou již všichni v napjatém očekávání na úterní otevření nového mostu. “V tomto roce všichni víme, jízdu přes most obnovíme,” těší se na velkou událost místní. I když je svátek až ve středu, tady se bude slavit už v úterý. Most se uzavřel kvůli havarijnímu technickému stavu 18. ledna 2017, otevře se tedy po 839 dnech.

Koncem dubna probíhala na novém mostě zatěžkávací zkouška. Deset plně naložených nákladních vozů zaujalo uprostřed mostu přesně stanovená místa a specialisté z ČVUT Praha, Kloknerova výzkumného a zkušebního ústavu hmot a konstrukcí stavebních, provedli série měření.

Pro místní a zdejší v širším okolí znamená otevření velikou úlevu, nemusí už do centra pouze přes Malšovu Lhotu. Na severní část města dojedou konečně přes most, který je také důležitou spojnicí mezi silnicí první třídy I/11 a silnicí třetí třídy.

Oblouky nového mostu jsou vyvedeny v modré barvě, podél jedné části je realizován chodník pro pěší a cyklisty, oproti původnímu mostu je ten nový širší a obousměrný zároveň.

Hned druhý den, 8. května, se linky 11 a 17 vrátí na své původní trasy, avšak nebude to trvat dlouho, od 1. července je naplánován začátek I. etapy rekonstrukce silnice přes Malšovu Lhotu, a tak začnou zase nové objížďky. Rekonstrukce měla sice začít už v květnu zároveň se zprovozněním mostu, stát ale poslal peníze z fondu SFDI až koncem dubna.

I když se linky vrátí na své původní trasy, zajíždění vybraných spojů na zastávku Podhůrská u kruhového objezdu v Blešně zůstane zachováno, což byl požadavek místních, aby se zastávka, která byla nově vybudována kvůli uzavírce mostu nerušila. Zdůvodňují to tím, že je hojně využívána.

Celkem 6 spojů linky 11 a 6 spojů linky 17 v ranních a odpoledních hodinách tak na zastávku Podhůrská bude zajíždět i nadále, dopravní podnik žádosti místních občanů v lokalitě vyhověl. Zrušena bude naopak zastávka Svinary most.

Cena nového mostu, který byl v realizaci firem Chládek a Tintěra a.s., a FIRESTA-Fišer, rekonstrukce a stavby a.s., byla 78,2 milionu korun včetně DPH.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí