Přidat na Seznam.cz



Otevření mostu sledovaly desítky lidí. Už se přes něj jezdí

7. května 2019 12:56. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY

Nový most plukovníka Šrámka otevřel / Foto: HKCITY

HK (SVINARY) – Po skoro dvou a půl letech otevřel na východním okraji Hradce nový most. Po demoličních a stavebních pracích propojila oba břehy Orlice nová mostní konstrukce. Motoristům začal sloužit dnes dopoledne po slavnostním otevření, umožní díky dvěma jízdním pruhům plynulejší dopravu. Konstrukce také umožní lepší průtok v případě povodně. Nahradil ten původní 111 let starý.

„Podobná stavba nevzniká na krajských silnicích každý rok. Most slouží nejen místní dopravě, ale celé oblasti mezi centrem Hradce Králové a Třebechovicemi. Věřím, že bude dobře sloužit přinejmenším dalších sto let. Havarijní stav původního mostu a jeho vynucené uzavření bylo jedním z prvních úkolů, které jsem musel ve své gesci řešit. Za to, že se nám podařilo splnit slib daný místním občanům, chci poděkovat stavební firmě a všem, kteří se na tomto díle podíleli,“ řekl při otevření první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Pro představu, jak bylo technicky složité most vystavět, lze jen dodat, že konstrukci zpevňuje 100 tun betonářské výztuže, dále při betonáži použili stavaři 530 kubických metrů betonu. Po betonování a dostatečném zatvrdnutí následovala montáž ocelových oblouků, které jsou pro podobu nového mostu charakteristické. Most předepíná konstrukce 19 kabelů.

„Zprovoznění pochopitelně předcházela zatěžkávací zkouška, kterou provedli odborníci z pražské ČVUT. Jako zkušební zatížení posloužilo deset nákladních automobilů Tatra o celkové hmotnosti 220 tun. Most byl postupně zatížen uprostřed rozpětí a následně na polovině konstrukce. Výsledky zkoušky splňují všechna předepsaná kritéria,“ ujišťuje náměstek Martin Červíček.

/FOTOGALERIE/

Lidé čekají u předmostí na slavnostní otevření / Foto: Královéhradecký kraj

Nový most září novotou nad řekou Orlice / Foto: Královéhradecký kraj

Přestřižení pásky nesmí chybět, také balónky s logem mostu / Foto: Královéhradecký kraj

První společná procházka po novém mostě / Foto: Královéhradecký kraj

Otevření mostu provázela hojná účast místních, čekali na něj přes dva roky / Foto: Královéhradecký kraj

Tak jako starý most nese i ten nový jméno svinarského rodáka plukovníka Bohumila Jana Šrámka, který se za II. světové války zapojil do domácí odbojové organizace Obrana národa. Před zahájením stavebních prací loni v červnu tak bylo nutné původní dosluhující most z roku 1907 odstranit.

Na rozdíl od toho současného ho tvořila dvě pole, z nichž jedno na základě požadavku města Hradec Králové stavaři jakožto zajímavou technickou památku ponechali v předmostí. V současnosti se plánuje jeho další využití. Po dobu výstavby nového mostu spojovala oba břehy ve Svinarech provizorní lávka pro pěší.

/TWEETY/


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU