Přidat na Seznam.cz



Hradec měl po Praze nejvyšší účast. Vyhrálo ANO před Piráty

27. května 2019 11:28. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Pohled do jedné z místností pro komunální volby / Foto: Wikipedia Commons

HRADEC KRÁLOVÉ – Voliči v Hradci k volbám chodí, po Praze mělo město mezi krajskými městy druhou nejvyšší účast s 36,08 procenta, republikový průměr byl přitom jen 28,72 %. Hradec mívá ve všech volbách mírně či nadprůměrně vyšší účast než je průměr ČR. Ve městě se radovalo z vítězství ANO, druzí jsou Piráti, před třetí ODS. Propadla ČSSD, stejně jako v komunálních volbách v HK.

Hradec hlasoval velmi podobně jaké jsou celorepublikové výsledky voleb. Jen s tím rozdílem, že Piráti jsou v Hradci druzí a ODS třetí, v celkových výsledcích za ČR to je naopak. Ve skrze tak výsledky v Hradci kopírují celostátní výsledek.

Na čtvrtém místě se ziskem přes 13 procent je Koalice STAN+TOP 09 a s podporou dalších uskupení, pátá SPD Tomia Okamury s více jak 8 procenty a nad šesti jsou ještě KDU-ČSL a KSČM.

Volební debakl zasáhl ČSSD, z velkých měst jen v Náchodě překročila pět procent. Při posledních volbách do zastupitelstva obcí dostala ČSSD v Hradci 3,33 procenta a poprvé se tak vůbec nedostala do zastupitelstva. Strana bojuje o setrvání v nejvyšší politice, zatím se jí to příliš nedaří.

Výsledek ČSSD v nadsázce dá se říci koresponduje se stavem jejího majetku v Hradci Králové, kde pořádá sjezdy, její KD Střelnice s tržnicí a přilehlým parkem nevypadá zvenčí vůbec dobře. Park by si zasloužil revitalizaci a lepší přístup, budovy opravu a celé místo by potřebovalo celkovou rekonstrukci.

Neuspěl v Hradci ani HLAS vedený Pavlem Teličkou, který získal přes dvě procenta, zato uskupení ANO, vytrollíme europarlament dostalo 1,62 procent, což je určité překvapení. Všechny strany, které celorepublikově překročí jedno procento získávají státní příspěvek.

Strany ať už úspěšné či neúspěšné se budou pokoušet o další šanci v krajských volbách na podzim 2020, tedy za rok a půl. Poslanecká sněmovna se bude volit v roce 2021 a zastupitelstva obcí v roce 2022.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu za Hradec Králové:

ANO 21,36 %
Piráti 15,32 %
ODS 14,85 %
STAN+TOP 09 13,16 %
SPD 8,41 %
KDU-ČSL 6,45 %
KSČM 6,26 %

ČSSD 3,56 %
HLAS 2,22 %
ANO VYTROLL. EP 1,62 %

Volební účast 36,08 procenta


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU