Přidat na Seznam.cz



Další sezóna na stadionu hrůzy. Kdy už ho město postaví?

29. května 2019 15:54. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Rez žere stadion v Hradci

HRADEC KRÁLOVÉ – Hradecký stadion hrůzy (fotbalový středověk, trosky či ruina) přežil další sezónu, pomalu se z něj stává historický artefakt. Snad alespoň rezavá střecha vydrží ještě chvíli, i když fandové, kteří více či méně docházejí na domácí zápasy, by uvítali, kdyby už taky spadla. Celkem příznačně to pro klubový web Votroků shrnul výkonný ředitel Jiří Sabou.

„Tohle pro mě začíná být noční můra. Jsem tady krátce, rok a půl, ale pochopil jsem to rychle. Téma stadion, je evergreen, který rozděluje fanoušky, vytváří negativno, skepsi, že hradecký fotbal nemá cenu podporovat a vlastně vůbec dělat. Potkávám v Hradci lidi a někteří říkají: Děláte to dobře, ale kam byste se hrnuli, na ligu nemáte stadion. Jiní zase: Hrajete prdlajs, na tenhle fotbal vám současný stadion stačí. Takže to je pro mě někdy vážně schizofrenie, protože bez nového stadionu je strašně těžké cokoliv někam posouvat,“ prozradil Jiří Sabou aktuální pocity k věčnému tématu.

Musíme mu dát za pravdu. To, že Hradec skončil na čtvrtém místě, je na tento stadion fantastický výsledek, ale kam výš by se vlastně hrnul, když nemá stále stadion. Nebo to, že Hradec skončil na čtvrtém místě, je tak maximum, co může s hrou předvést a na to mu tenhle stadion bohatě vyhovuje.

Jednoduše řečeno, bez odpovídajícího stadionu, se klub nemůže nikam posunout. Pokud se blíže podíváte na střechu stadionu, je to opravdu ošklivý a smutný obrázek. A není to jen střecha, celý „stadion“ vypadá hrůzostrašně. Bohužel během 15 let nikdo z města nedokázal stadion začít stavět, útěchou může být to, že i na příkladu Velkého náměstí a Benešovy třídy se ukazuje, že v tom není alespoň sám. Město tak dělá ostudu samo sobě.

„Nikdo ale v klubu neuvadá – máme energii, pracujeme a skládáme to dál. A já chci i proto věřit tomu, že příští rok město se stavbou stadionu opravdu začne,“ zakončil optimisticky Sabou.

„Připadá mi, že projekt „městský klub“ (který ostatně nikdy neměl být dlouhodobou záležitostí, připomeňme si, že původně v roce 2005 město převzalo klub na max. 2 roky, než se postaví tehdy připravený stadion a pak štafetu převezme nový vlastník) měl svůj vrchol v letech 2010-2012. Pak klub dostal zahozením projektu Stadion 2011 ránu do vazu – on už se atleticky řečeno „do cíle“ dostal, ale byl z něj vyhozen zpátky na trať, na které se teď tak nějak pohybuje, nechci říci, že bezcílně, ale dokud se nezačne stavět, tak se opravdu těžko něco může zlepšit,“ dodává fanda s přezdívkou JPA.

Pokud by se příští rok (2020) začalo stavět, byl by to ten nejlepší moment pro hradecký fotbal. Příštích roků už ale všichni slyšeli nespočet. Mnozí ještě mají v paměti červenec 2010, kdy Hradec po postupu do Gambrinus ligy v prvním zápase porazil Spartu 2:1 vítězným gólem Václava Pilaře, na tribunách se tehdy tísnilo zhruba 15 tisíc fanoušků, kteří doufali, že se následující rok začne se stavbou.

Jak známe Hradec, termín začátku výstavby v roce 2020, sledujeme stále s obavou.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí