Přidat na Seznam.cz



Studie Na Soutoku počítá s promenádou, lávkou i halou

11. července 2019 16:04. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Nová studie Na Soutoku / Vizualizace: Architekti Chmelík

HRADEC KRÁLOVÉ – Oblast mezi hradeckou univerzitou a fakultní nemocnicí může podle nové studie dostat úplně novou tvář a proměnit místo do dosud nepoznané podoby. Hlavním cílem studie je přeměna univerzitního areálu na veřejně přístupný prostor podporující společenské a kulturní aktivity, ve kterém se naplňují nejen univerzitní, ale i celoměstské funkce.

V tomto území se nacházejí tři stávající objekty univerzity, které zde svým umístěním zakládají pravoúhlou šachovnicovou strukturu. Návrh tento sytém dále rozvíjí rozmístěním nových objektů definujících jasně vymezený veřejný prostor, který navazuje kontakt s Gočárovým okruhem, areálem Fakultní nemocnice a křižovatkou Mileta. Navíc usnadňuje prostupnost území vytvořením pěších diagonál.

Novým jádrem areálu univerzity se stávají dva dominantní prostory – obdélníkové náměstí v těžišti stávajících objektů univerzity a pěší univerzitní promenáda lemovaná alejí směřující od křižovatky Mileta k soutoku řek Labe a Orlice.

Přístupnost celého území pak zajišťuje nová pěší lávka přes Gočárův okruh, která spojuje univerzitní náměstí se vstupní osou k novým objektům Fakultní nemocnice.

„Do této nové struktury jsme navrhli objekty pro reprezentativní prostory univerzity, objekty pro výukové a vědecko-výzkumné využití, sportovní haly a parkovací domy, které nahradí stávající parkovací plochy a nabídnou nová místa pro Fakultní nemocnici. Do přízemí těchto objektů jsou situovány společenské, kulturní a komerční prostory, které navazují na městský parter,“ uvádí architektonický ateliér Architekti Chmelík.

Kromě klidových ploch a obslužných komunikací se tento prostor obohatil například o veřejný park, přírodní amfiteátr, přístaviště, areál mateřské školy, rozšířený sportovní areál či cyklověž.

Nově by měla být celá oblast průjezdná i ze severní strany kolem univerzitních budov. Zastávky MHD dostanou jinou polohu umístění a vniknou i úplně nové, třeba poblíž univerzity.

Lokalita by se tak dle studie, která zatím pouze nastiňuje, jak by se celá oblast mohla rozvinout, měla ze současné podoby, kdy je zde pouze parkoviště a louka, proměnit v moderní studentský kampus, který nebude od města oddělen, ale propojen s ním.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí