Přidat na Seznam.cz



Při srážce vlaku s autem zemřeli u Hradce čtyři lidé

14. července 2019 18:46. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Tragická srážka vlaku s automobilem si u Černožic vyžádala 4 lidské životy / Foto: Policie ČR

HRADECKO – Na železniční trati spojující Jaroměř a Hradec Králové došlo u obce Černožice ke srážce vlaku s osobním automobilem značky Škoda Fabia. Nehoda si bohužel vyžádala 4 oběti na životech. Tragická železniční dopravní nehoda se stala na železničním přejezdu v Černožicích, na kterém nejsou závory, pouze světelná signalizace.

Oznámení o železniční dopravní nehodě přijalo krajské operační a informační středisko hasičů v neděli těsně před 15. hodinou. K nehodě mělo dojít na železničním přejezdu v obci Černožice, vlak do auta narazil v plné rychlosti, která zde dosahuje 100 km/h., souprava zastavila poté asi 300 metrů od přejezdu. Auto bylo zcela zdemolované.

V autě cestovala celá rodina, oba rodiče a dvě malé děti. Zda bylo signalizační zařízení v pořádku je v šetření Policie ČR.

Na místo události spěchali profesionální hasiči z Jaroměře a vyrozuměna byla také drážní jednotka hasičů SŽDC. Velitel zásahu zároveň povolal z centrální hradecké stanice evakuační autobus pro osoby z vlaku, ve kterém cestovalo zhruba osm desítek cestujících.

„Nehoda měla bohužel tragické následky, v osobním voze zahynuli čtyři lidé z toho dvě děti. Z cestujících ve vlaku nebyl nikdo zraněn. Evakuačním autobusem HZS byli lidé dopraveni na nádraží v Hradci Králové. Hasiči dále zajišťovali místo nehody, asistovali Policii ČR a následně pomohli jednotce SŽDC s vyproštěním osobního vozidla. Za tímto účelem se dostavila na místo události jednotka z centrální hradecké stanice s technickým kontejnerem. Po 18. hodině byly vyprošťovací práce ukončeny a jednotky se vracely zpět na stanice. Místo události si převzala jednotka HZS SŽDC,“ uvedla Martina Götzová, tisková mluvčí HZS Královéhradeckého kraje.

Podle Českých drah došlo ke srážce s vlakem Sp 1793, který mířil z Trutnova do Hradce Králové. Provoz na trati byl zastaven, některé vlaky odřeknuty. Byla zavedena náhradní autobusová doprava. Po 20. hodině byl již provoz na trati obnoven.

Podobně tragická nehoda se stala v Březhradu začátkem dubna roku 2003, kdy po srážce autobusu MHD linky č. 12 s vlakem zemřeli čtyři lidé. V té době měl přejezd pouze světelnou signalizaci. Od té doby ho hlídá kamerový systém a závory.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU