Přidat na Seznam.cz



Lávka přes Labe čeká na třetí tendr

1. září 2019 21:05. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / EXPRESNĚ

HRADEC KRÁLOVÉ – Město vypsalo třetí tendr na novou železobetonovou lávku přes Labe pro pěší a cyklisty v lokalitě Aldis. Zastupitelé města odsouhlasili vyjmutí požadavku referenční stavby z prvků s vysokopevnostním betonem UHPC z technické kvalifikace uchazečů a jako hodnoticí kritérium pro výběr ponechali pouze cenu.

Pokud bude do konce roku vybrán dodavatel, mohla by se nová lávka začít stavět na začátku příštího roku a dokončena by měla být v roce 2021. Předpokládaná výše nákladů na stavbu nové lávky, na kterou chce město využít evropské dotace, je zhruba 60 milionů korun včetně DPH.

„Vzhledem k tomu, že se nám ve dvou případech nepodařilo vybrat dodavatele na stavbu lávky, jsme se rozhodli změnit podmínky výběrového řízení. Původně jsme požadovali po uchazečích referenční zakázky s prvky UHPC, tuto podmínku jsme nakonec vypustili a jediným hodnoticím kritériem zůstává cena,“ řekl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha.

„Naše představa o nákladech na stavbu nové lávky je zhruba 60 milionů korun. Dotace by mohla být téměř 48 milionů korun z ITI. Musí se nám ale podařit vysoutěžit dodavatele stavby a záležet bude také na vysoutěžené ceně,“ doplnila ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová.

Už nyní je jasné, že termín, který nám vyprší ke konci jara příštího roku, nestihneme. S bankou jednáme o dodatku ke smlouvě, ve které je stanovená sankce za nedodržení termínu ve výši zhruba 15 milionů korun. Velmi oceňuji přístup vedení banky, která chápe situaci a objektivní příčiny situace, do které se město dostalo. Věřím, že se podaří dohodnout na nových podmínkách či termínech případné smluvní pokuty,“ doplnil Bláha.

Vybudování lávky přes Labe je součástí projektu páteřního cyklookruhu. Mánesova ulice a navazující ulice Škroupova tvoří spolu s plánovanou lávkou přes Labe velmi důležité propojení městských částí na levém břehu Labe s oblastí centra města a Pražského Předměstí.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí