Přidat na Seznam.cz



Rekonstrukce Gayerových kasáren může začít, mají dotaci

4. září 2019 9:18. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY

Venkovní vzhled kasáren dává tušit, že nejlepší časy už mají za sebou, rekonstrukce vše změní / Foto: Král. kraj

HRADEC KRÁLOVÉ – Integrovaný regionální operační program (IROP) schválil peníze na modernizaci depozitářů a technologického zázemí Muzea východních Čech v Gayerových kasárnách. Rada kraje na základě rozhodnutí o dotaci v pondělí rekonstrukci za 282 mil. Kč včetně DPH posunula do fáze realizace. Práce začnou na podzim a potrvají do roku 2021, informoval krajský úřad.

„Královéhradeckému kraji se podařilo zahájit nejrozsáhlejší investici do kultury v letošním roce. Věřím, že toto je první krok na dokončení celého projektu SMARTmuzeum, který Gayerova a Vrbenského kasárna přemění na moderní a reprezentativní muzejní kampus a centrum kultury v srdci Hradce Králové,“ uvedla náměstkyně pro kulturu a školství Martina Berdychová.

Rekonstrukce bude zahrnovat revitalizaci stávajícího pláště i interiéru, přístavbu, modernizaci infrastruktury a vybudování bezbariérového vstupu. O zhruba 30 procent se zvýší kapacita depozitářů, kde naleznou místo zhruba dva miliony sbírkových předmětů. V kasárnách muzeum zřídí restaurátorské dílny, vybuduje otevřený depozitář dostupný veřejnosti a v přístavbě budovy vznikne i badatelské zázemí.

Kraj má již na rekonstrukci vydané pravomocné stavební povolení a vybraného dodavatele stavebních prací, kterým je sdružení společností BAK-GEOSAN. Celkem si projekt vyžádá investici minimálně ve výši 282 milionů korun včetně DPH. Dotace z IROP pokryje zhruba 211 milionů Kč.

Vlastníkem Gayerových kasáren je Královéhradecký kraj, který svěřil objekt do správy Muzea východních Čech v Hradci Králové. Areál už doznal proměny díky novému parkovacímu domu Jana Gayera, následovat teď budou Gayerovy kasárny, časem se promění i Vrbenského kasárny a celkový parter areálu kasáren.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí