Přidat na Seznam.cz



Další fiasko? I třetí tendr na lávku přes Labe se asi zruší

4. října 2019 11:49. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Lávka u budovy ČSOB

HRADEC KRÁLOVÉ – Ani v pořadí třetí tendr na lávku přes Labe zřejmě nevyjde. Na radnici přišla pouze jediná nabídka, kterou podala firma M-Silnice. Zatímco projektant ohodnotil projekt na částku okolo 60 milionů korun, firma zaslala návrh na částku prý převyšující 140 milionů korun! A ještě bez DPH! A to je ještě více než ve druhém tendru za nabídku 122 milionů.

O ceně v třetím tendru informoval jako první reportér ČT Vlastimil Weiner. V prvním tendru na stavbu lávky se nepřihlásil nikdo.

Vypadá to, že s každým dalším tendrem bude stát lávka více a více. Současná nabídka tak převyšuje cenu od projektanta třikrát. V porovnání s mostem ve Svinarech, který byl poměrně technologicky složitou stavbou, za částku 66 milionů korun, jde v případě lávky o poměrně astronomickou částku.

U tendru lávky nebyla stanovena nejvyšší možná částka jako v případě stadionu, pozn. redakce. O nabídnuté ceně tak bude rozhodovat hodnotící komise a následně orgány města.

Jestliže cena za lávku, která je poměrně malým projektem je takto vysoce oceněna, v tomto kontextu přijde ještě výstavba fotbalového stadionu v navržené ceně od Metrostavu, vcelku přijatelně.

Je otázkou, proč se tak děje? Buď jsou zkrátka reálné ceny u stavebních firem momentálně na trhu takto vysoko. Nebo je trh tak přesycen zakázkami, že o tuto stavbu není zájem. Nebo firmy nemají zájem o tendry magistrátu, jelikož mají špatné zkušenosti s projektovými dokumentacemi viz. třeba Střezina. A nebo jsou ceny od projektantů zkrátka nereálné, přeci jen projekt vzešel v roce 2014, kdy byly ještě úplně jiné ceny u stavebních projektů než dnes.

Přitom stavba podobného typu lávky v Jaroměři trvala necelé dva roky od začátku projektování po realizaci, jak upozornil V. Weiner. Hradec se o to pokouší už dlouhá léta.

„Hradec by potřeboval pomoci minimálně od Supermana, protože toho v HK je, co se poslední dobou nedaří,“ okomentoval uživatel s názvem Perný Harýk, nelze než smutně souhlasit.

Důležité je asi říct, že čím déle, bude radnice se stavbami otálet, tím budou stát v budoucnu projekty více peněz. Tedy v případě, že nepřijde nějaká hluboká finanční krize.

A Hradec tuto lávku potřebuje, jednak se tím zavázal ČSOB, která si lokalitu pro svoji centrálu vybrala i právě kvůli tomu, že zde vznikne lávka a celý prostor tak dostane nový impuls. A také proto, že to obyvatelům města radnice slibuje už od roku 2001, tedy ještě déle než výstavbu stadionu.

Navíc městu dle smlouvy s ČSOB hrozí sankce v případě zpoždění v dokončení lávky 15 milionů korun.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU