Přidat na Seznam.cz



Nadjezd u nádraží je v mizerném stavu. Omezí se doprava

5. října 2019 15:55. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Nadjezd v Koutníkově ulici potřebuje opravu / Foto: Google Maps

HRADEC KRÁLOVÉ – Tak to je hodně špatná zpráva. Podle výsledků z měření Ředitelství silnic a dálnic se bude muset na mostě v Koutníkově ulici, hlavním tahu silnic I/35 a I/11, omezit doprava. V každém směru povede pouze jeden pruh, nařízení navíc bude platit na neurčito. S opravou mostu se počítá, vše je ale teprve na začátku, výsledek z měření byl horší, než ŘSD předpokládalo.

Dnes je pruhové uspořádání takové, že ve směru z Hradce vede po nadjezdu nad železniční tratí jeden pruh a ve směru do Hradce od ČKD vedou dva pruhy, nově to bude pouze jeden. Asi se dá předpokládat, co v dopravě od Jičína a Jaroměře tímto omezením nastane, když jeden pruh zmizí. Řidiči se musí připravit na dlouhé kolony vozidel.

Horší by bylo, pokud by se most musel uzavřít celý, což zatím prý nehrozí. V tom případě by nastal kolaps dopravy úplně v celém městě. Zde žádná alternativa neexistuje.

„Důvodem je zřízení omezení zatížitelnosti mostu. Tato úprava vychází z poznatků plynoucích z provedené diagnostiky mostu a následně doplněného statického výpočtu zatížitelnosti. Z těchto podkladů plynou závěry ohledně stávajícího stavu nosné konstrukce mostu, jejich nedostatků a z toho odvozených hodnot zatížitelnosti mostu v uspořádání bez omezení dopravy na mostě,“ popisuje ŘSD, v podstatě tak vyplývá, že vyšší zátěž by most dlouhodobě již neunesl.

Na obou krajích mostu budou nainstalována nově svodidla, která provoz svedou blíže ke středu vozovky, každý pruh bude široký 3,5 metru.

Součástí budou také zákazové dopravní značky omezující nejvyšší hmotnost na 22 tun jedné soupravy, přičemž jediné vozidlo nesmí přesáhnout 62 tun. Další dopravní značkou bude značení, že vzdálenost mezi vozidly nesmí být menší než 10 metrů, vzhledem k omezené únosnosti mostu a jeho zatížení.

V následujících týdnech by mělo postupně docházet k instalaci dopravního značení a začnou přípravné práce na plánovaném omezení. Termín, kdy začne omezení platit, není ještě určen, mělo by to být do několika týdnů.

ŘSD připravuje generální rekonstrukci tohoto mostu, než se tak stane, bude potřeba projít dlouhým procesem vypracování dokumentace, schválení a samotné realizace. Časový odhad tak nelze ani odhadnout.

Na řidiče tak bohužel čekají dlouhé měsíce, ne-li roky, s tímto zásadním omezením v dopravě v Hradci Králové.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí