Přidat na Seznam.cz



Moravské straší osud ubytovny. Bude pro dělníky?

5. listopadu 2019 12:41. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY

Bývalá ubytovna FNHK naproti Futuru

HRADEC KRÁLOVÉ – Na říjnovém zastupitelstvu zazněla od občanů Moravského Předměstí řada velmi znepokojujících informací, které mohou mít negativní vliv na život sídliště. O bývalou ubytovnu fakultní nemocnice má již dnes zájem až 10 zájemců, jedním z nich je také firma napojená na Škodu Auto, která by zde mohla ubytovat dělníky ze zahraničí.

Těch by zde mohlo být i více než 300. I podle policejních statistik narostla v oblastech, kde je vyšší počet zahraničních dělníků, drobná kriminalita. S tím souvisí třeba i rušení nočního klidu. Je totiž rozdíl pokud jsou zahraniční dělníci roztroušeni ve skupinkách po různých místech, nebo jich je na jednom místě několik desítek až stovek.

Podle propočtů hradeckého magistrátu, který se o celou záležitost zajímá také, by stavba mohla radnici stát i 100 milionů korun, dalších zhruba 150 milionů by stála rekonstrukce celého objektu, který není v dobrém stavu. Jde o velkou finanční sumu, kterou město v současné době jen těžko bude hledat. Magistrát tak již o odkupu příliš neuvažuje a hledá jiné alternativy.

Na druhé straně, když nic nestaví a zda-li vůbec někdy bude, mohl by alespoň koupit.

Mezi obyvateli Moravského Předměstí a nejbližšího okolí kolem bývalé ubytovny fakultní nemocnice nastala panika, protože takové obyvatele za sousedy nechtějí, jak tvrdí. Případný kupce by totiž podle nich mohl budovu jen odkoupit a ubytovat do ní okamžitě dělníky, stalo by se tak tedy bez nějakých dalších investic do objektu. Tím by maximálně zhodnotil svůj vklad, na úkor obyvatel.

Obyvatelé se bojí vyššího nárůstu kriminality v oblasti, zejména před obchodním centrem Futurum, potažmo v celém Hradci. Dále rizika výskytu různých nemocí, rušení nočního klidu a obecně soužití s dělníky. Na dohled je také základní škola.

Vidina ubytovny s dělníky nebo s nepřizpůsobivými občany tak lidem z Moravského Předměstí nedá spát, proto apelovali na hradeckou radnici, aby dění sledovala, a nestalo se z tohoto místa ghetto, kolem kterého se místní obyvatelé budou bát chodit. V sousedství jsou navíc v nedávné době postaveny dva nové rezidenční projekty.

„Jsme informováni o tom, že budova bude teoreticky k dispozici. Právní stav na tuto nemovitost má doposud fakultní nemocnice. Byli jsme účastni jednání, že zřejmě dojde k realizaci prodeje tohoto objektu, nebylo ale uvedeno žádné časové určení ani okolnosti prodeje, pouze o předběžný zájem deseti zájemců. Výsledek prodeje může být jakýkoliv, stát ale musí být v roli řádného hospodáře. Stavba by město stála hodně peněz, došli jsme k závěru na celkovou investici města 250 mil. Kč. Osud ubytovny a její případné budoucnosti, pokud by objekt skončil v rukou někoho, kdo by jej chtěl využít pouze ve svůj finanční prospěch a byla by mu lhostejná budoucnost občanů města, nás nenechá spát. Máme před sebou další jednání, ale vše je ještě předčasné. O situaci každopádně víme, ale zatím není důvod k obavám,“ odpověděla náměstkyně Věra Pourová, která má v gesci oblast správy majetku města a městských organizací.

„Soucítím s obyvateli této oblasti, jsem také postižen bydlením v této lokalitě, utěšování paní náměstkyně na mě dělá spíše dojem, že zkrátka uvidíme a nějak to dopadne. Chtěl bych tímto říct, aby to, co se říkalo bylo myšleno vážně a velmi seriózně,“ řekl k tomuto bodu zastupitel Pavel Vacek, načež náměstkyně uvedla, že bere tuto věc velmi vážně.

Je to však jen jedna z variant, protože zájemců o odkup této ubytovny vedle Média je vícero. Může, ale nemusí zde vzniknout i něco jiného, například nové byty. Podobně jako u ubytovny naproti univerzitě, která prošla úspěšnou proměnou na nové bydlení.

Zatím se ale prodej neuskutečňuje, budova je stále v rukách státu. Radnice již vedla několik jednání o osudu této budovy a další budou následovat. Pro obyvatele je však ubytovna s dělníky v největší obytné zóně Hradce noční můrou. Nezbývá než doufat, že celá věc bude mít pozitivní, nikoliv negativní dopad už v tak problematickém bydlení v okolí Benešovy třídy a celé oblasti.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí