Přidat na Seznam.cz



Holubí dům v Hradci je na prodej. I s celým areálem

28. listopadu 2019 16:27. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Holubí dům u terminálu / Foto: MMHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Holubí dům vedle terminálu hromadné dopravy, který vyděsil před pár týdny zástupce magistrátu, je na prodej. Jak inspekce zjistila, žijí zde lidé bez domova, narkomani a jiné existence. Radnice nemá v úmyslu tento squat u nádraží legalizovat a majitele vyzvala k nápravě, ten se k problému přihlásil a jedná na nápravě současného stavu.

„Když se půjdete podívat do Holubího domu (budova bývalé celnice), dojdou vám slova. Tam uvidíte, co je závislost. Scházejí se tam narkomani, kteří berou tvrdé drogy. Následkem toho všeho je, že i poměrně mladí lidé, kteří v tom zůstanou, časem začnou trpět demencí a mozek jim zmizí. Je tam vidět, jak mladí narkomani nemají vůli vůbec k ničemu, nejsou schopni si uspořádat ani zcela základní věci, jde jim jen o to dostat do sebe rozkoš. Všude jsou exkrementy a oni v tom žijí, milují se a spí,“ okomentoval zdejší místo Petr Macl, terénní pracovník Domu Matky Terezy.

Z jeho slov lze soudit, že o tomto místu asi nebyla ta písnička Jiřího Schelingera, když zpíval Holubí dům.

Majitel se zavázal, že dům zajistí a zabezpečí proti dalšímu pobývání obyvatel, kteří si z tohoto dezolátního místa udělali svůj druhý domov.

Současný vlastník, kterým je dle katastru nemovitostí společnost Rovina Group, by se problematického objektu nejlépe asi raději zbavil. Společnost zde plánovala výstavbu obchodního centra, předběhla ji ale konkurence u Koruny. Budovy s celým areálem jsou tak k dispozici na realitních serverech k prodeji, cena je ale neveřejná.

Před několika lety byla k vidění i vizualizace centra, jednalo se o dlouhý blok, který se táhl od prostoru u parkoviště u Lidlu až po okraj terminálu směrem k nádraží. Na střeše pak mělo být parkování.

Jde o prodej skladového prostoru o celkové rozloze 9.716 m2.

„V blízkosti objektu se nachází autobusové a vlakové nádraží. Objekt disponuje zastavěnou plochou 3.284 m2 a plocha ostatní, která v tuto chvíli slouží jako parkoviště disponuje plochou 6.432 m2. V současné době je objekt vedený v územním plánu jako plochy pro železniční dopravu. Konkrétně zde může být vybudováno železniční překladiště, stavby pro železniční dopravu, železniční vlečky apod.,“ uvádí realitní společnost.

V připravovaném územním plánu je tato lokalita už vedena jako občanská vybavenost pro komerční plochy.

Lokalita je to ale z pohledu rozvoje, velmi cenná, pokud tedy přehlédneme dnešní stav budov i areálu. Postavit by se zde dala řada třeba kancelářských budov kombinovaných s obchodem, které spolu s terminálem mohou dotvořit prostor po bývalé celnici.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU