Přidat na Seznam.cz



Kubištovy sady projdou proměnou. Vznikne i císařská alej

5. prosince 2019 21:58. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY

Kubištovy sady na jaře

HRADEC KRÁLOVÉ – Kubištovy sady v Hradci čeká proměna. Rozprostírají se mezi Pospíšilovou třídou, ulicí Víta Nejedlého a vazební věznicí na ploše 2,4 hektaru. Nejsou tolik známé jako Jiráskovy nebo Šimkovy sady, na první pohled působí až příliš temně a neudržovaně, mnoho lidí se tak raději parku vyhýbá, než aby zde trávili svůj volný čas.

Dojde k výsadbě nových porostů, alejí, novému osvětlení i mobiliáře. To vše by mělo přispět ke zvýšení atraktivity a lepšímu využití potenciálu sadů. Městský park vznikl mezi roky 1905 a 1907. Rada města doporučila zastupitelstvu schválit finance na zpracování dokumentace pro územní řízení a stavební povolení. Náklady na revitalizaci parku nedaleko historického centra se odhadují na zhruba 10 milionů korun.

„Máme zpracovanou studii, což je první stupeň projektové dokumentace komplexního řešení revitalizace. Ta vedle obnovy porostů, pobytových ploch, osvětlení a mobiliáře obsahuje i návrh organizace dopravních tras a ploch. Do nové podoby parku se propíše také historická stopa staré císařské cesty se stromořadím z roku 1867, kterou sady v sobě ukrývají,“ říká investiční náměstek primátora Jiří Bláha.

Letos město celkovou úpravu Kubištových sadů zařadilo do harmonogramu opatření pro zmírnění klimatických změn ve městě Hradec Králové.

„K samotné revitalizaci parku by pak mohlo dojít v roce 2021, náklady na tuto investici se odhadují na zhruba deset milionů korun, přesnější výši budeme však znát až po zpracování prováděcí dokumentace a po výběrovém řízení na stavební firmu,“ dodává náměstek Bláha.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU