Přidat na Seznam.cz



Provoz čistírny v Březhradu byl zastaven

14. prosince 2019 12:52. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / EXPRESNĚ

HRADEC KRÁLOVÉ – Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zastavil provoz čistírny odpadních vod v Březhradě. Firma ji podle inspekce provozovala téměř tři měsíce způsobem, který nebyl povolen, tedy akumulací odpadních vod v nádržích, jež pro to nebyly schváleny. Především však nedoložila, jakým způsobem naložila s minimálně 1220 m3 odpadních vod.

„Od 12. února 2019 minimálně do doby naší kontroly 7. května bylo tedy zařízení provozováno nelegálně. Jde přitom o lokalitu, ve které je velmi vysoké riziko znehodnocení blízkého útvaru podzemních vod využívaného k zabezpečování vody pro lidskou spotřebu,“ řekl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Hradec Králové.

„Vzhledem ke všem zjištěným skutečnostem jsme rozhodli, že dostatečné ochrany životního prostředí lze dosáhnout jedině zastavením provozu této čistírny,“ konstatoval Trávníček s tím, že čistírna zpracovávala i odpadní vody s obsahem nebezpečných látek.

Provozovatel čistírny se proti rozhodnutí ČIŽP odvolal, ale ministerstvo životního prostředí zastavení jejího provozu do doby, než případně získá povolení ke zneškodňování odpadních vod, potvrdilo. Rozhodnutí je tak pravomocné.

„Nejen pro obyvatele Březhradu, ale pro všechny z okolí Hradce i Pardubic je dobře, že inspekce na podnět města zahájila kontrolu a provoz tohoto zařízení zastavila. Potvrdilo se, že technologie a fungování této čističky je velkým rizikem pro životní prostředí a zdroje pitné vody v lokalitě, umístění takového zařízení navíc ani neodpovídá územnímu plánu,“ uvedl Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast životního prostředí.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU