Přidat na Seznam.cz



Stromy v Hradci někdo poškodil. Pokácená jedle i jeřáby

6. ledna 2020 13:26. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Poškozené jeřáby v Pospíšilově ulici / Foto: TSHK

HRADEC KRÁLOVÉ – V parčíku v blízkosti Polikliniky III na Benešově třídě došlo k pokácení asi 7 metrů vysoké jedle, pravděpodobně byla cílem její krádež na vánoční stromeček. Na ploše zůstala pouze střední a spodní část stromu. Další útok vandalů se odehrál na Pospíšilově třídě, kde někdo poškodil 3 čerstvě vysazené jeřáby naproti Pilnáčkově továrně.

U prvního případu šlo s největší pravděpodobností o nepovedenou krádež a použití stromku na Vánoce. U druhého případu se zřejmě někdo cestou z nočního zařízení pokoušel ukázat svoji sílu na nově vysazených stromcích a okolní konstrukci.

„Bohužel i v období vánočních svátků jsme se setkali s lidskou bezohledností, chamtivostí a hloupostí. Nijak jinak nelze popsat pohnutky, které někoho vedly k pokácení vzrostlé, asi sedm metrů vysoké jedle u Polikliniky III. K události došlo pravděpodobně v noci z 22. na 23. prosince 2019, domníváme se, že cílem byla krádež vánočního stromku. Ztrátu takového stromu nelze měřit pouze penězi, neboť jeho hlavní hodnota spočívala v jeho zapěstování, velikosti a perspektivě dalšího rozvoje,“ uvádí s rozhořčením Technické služby města Hradec Králové.

V období po výsadbě jsou stromky podle nich ohrožovány nejen přesazovacím šokem, suchem, občůráváním od psů, ale v neposlední řadě i vandalismem. Právě s případem takového vandalismu se setkali na Pospíšilově třídě, kde někdo poškodil 3 nově vysazené jeřáby.

Pokácená jedla u Polikliniky III / Foto: TSHK

„Stromky byly částečně vyvráceny, takže mají poškozené kořeny. Zkraje ledna pracovníci střediska městské zeleně TSHK všechny stromky srovnali a opravili kotvení, čímž zvýšili jejich šanci na přežití. Budeme doufat, že většina obyvatel Hradce Králové si stromů ve městě váží a že se tak jednalo o ojedinělá poškození zeleně,“ dodávají s nadějí TSHK.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí