Přidat na Seznam.cz



Na jihu Hradce by mohla vzniknout zkratka na Hradubickou

13. ledna 2020 17:01. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, HRADUBICKÁ

Jižní propojení u Hradce / Foto: Koláž HKCITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Vedení Královéhradeckého kraje se zúčastnilo jednání v Praze s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem, řešili dopravu v kraji – dálnice, obchvaty i železnici. Tématem byla řada staveb zejména obchvat Jaroměře od D11, obchvat Choustníkova Hradiště, ale i spojka přes Labe na Hradubickou od Moravského Předměstí, která by ulevila dopravě ve Vysoké a Opatovicích.

„Požádal jsem pana ministra, aby vzhledem k zapojení Královéhradeckého kraje do výkupu potřebných pozemků, roli mediátora mezi ŘSD a samosprávou i vstřícnosti při převodu 150 kilometrů silnic do své správy zařadila vláda mezi její priority dvě klíčové stavby, které budou na dálnice navazovat. Jedná se o obchvat Choustníkova Hradiště a také propojení silnice z Hradce na Vysokou nad Labem s Hradubickou silnicí, abychom zabránili nárůstu dopravní zátěže ve Vysoké a Opatovicích,“ prozradil náměstek Martin Červíček.

V připravovaném územním plánu Hradce Králové i Vysoké nad Labem je plánovaná stavba již znázorněna a nese název Jižní propojení. Cesta by vedla od zatáčky poblíž čistírny odpadních vod, kudy se jede krátkým lesíkem, ze strany od Vysoké by byl před ním kruhový objezd. Nová silnice by na něj navázala a překlenula řeku novým mostem, napojila se na nadjezd u Březhradu, kde je sjezd na Hradubickou autostrádu a také jsou zde markety Makro, Hornbach a Sconto.

Řidiči mířící z Hradce by se tak vyhnuli Vysoké nad Labem, průjezdu Opatovicemi a na dálnici či na Moravském Předměstí, by byli podstatně dříve. Dnes je silnice třetí třídy na svoji velikost zatížena neúměrným provozem aut.

„Zahájení stavby jižní propojení do Hradce Králové je prozatím naplánováno až na 2028, a právě proto je důležité mít provedenou rekonstrukci silnice z HK na Vysokou nad Labem z napojení na silnici I/37. Tzv. Jižní propojeni je stavba, kterou plánuje ŘSD,“ sdělil našemu portálu Martin Červíček, náměstek kraje pro dopravu.

„Rekonstrukce silnice z HK směrem na Vysokou nad Labem se připravuje ve 3 etapách. Bude záležet na tom, jak proběhne majetkové vyrovnání a další průběh přípravy, ale první etapa by se mohla spustit v roce 2021-2022,“ doplnil na náš dotaz ještě informaci, kdy se konečně vytížená cesta dočká rekonstrukce.

Pokud by tato propojka vznikla, což se dá považovat za abnormálně přínosné, vyřeší se tím v podstatě několik much jednou stavbou – rychlé napojení této části města na dálnici i do Hradubické zóny, Opatovicím a Vysoké se dopravně uleví, zároveň vznikne alternativní varianta k mostu u Soutoku, kudy dnes projede přes město nejvíce aut apod.

Dle měřítka by stavba měla mít délku přibližně 1 kilometr, na stavbě by vznikl nový most přes Labe, kruhový objezd k cestě na Vysokou a napojení nadjezdu u Březhradu.

V územním plánu Vysoké nad Labem je zakreslen i budoucí obchvat, který by měl vést od zdejšího hřbitova, kolem sportovního areálu a napojit se na cestu do Hradce.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí