Přidat na Seznam.cz



Policie v Hradci dopadla autolapku. Vloupal se do 23 aut

31. ledna 2020 16:00. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Jedno z vykradených aut v Hradci / Foto: PČR

HRADEC KRÁLOVÉ – Policistům se před několika dny podařilo zadržet muže, který je podezřelý z vloupání do vozidel po celém městě. O množících krádežích z aut jsme informovali zhruba před týdnem. Od té doby došlo k dalším 4 vloupáním. Od doby, kdy byly oznámeny první vloupání do vozidel, policie po pachateli intenzivně pátrala. Šlo o mravenčí analytickou práci.

„Důkazy jsme sbírali po malých střípcích, které díky mravenčí analytické práci zapadaly do mozaiky. Vše již směřovalo k jednomu konkrétnímu muži, na kterého v pondělí státní zástupkyně vydala souhlas se zadržením. Že muž byl zadržen ten samý den, pomohla i malá náhoda. Muže, jak si obhlížel zaparkovaná vozidla a hledal možný úlovek, si v ulici Lužická na Slezském Předměstí všiml kolega ve svém volnu,“ sdělila policie.

Po provedeném výslechu a prošetření různých oznámení mu policisté nakonec prokázali nejen 23 vloupání do aut, ale i 11 krádeží kol a 1 krádež batohu. Škoda na odcizených věcech byla vyčíslena na 111 tisíc a škoda poškozením věcí na 156 tisíc korun.

„Obviněný 22letý muž se do aut vždy dostal po rozbití okénka a vždy nějakým nalezeným předmětem. Jednalo se například o dlažební kostku, betonový kvádr, kus betonu či kámen. Až na poslední dvě auta si přinesl bezpečnostní kladívko, které u něho bylo při zadržení i nalezeno. Ve většině případů způsobil větší škodu na autech, než kterou způsobil na odcizených věcech. Stačilo, aby v autě zahlédl nějakou tašku, která ho nalákala. To, že v ní nebylo nic cenného, zjistil, až následně,“ prozradila mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Zajímavé je, že muž byl na konci října 2019 podmíněně propuštěn z vězení, kde si odpykával 18měsíční trest za krádeže. Očividně mu náprava nepomohla. Měsíc po propuštění se dopustil první krádeže kola a od té doby kradl téměř obden.

Vyšetřovatel včerejšího dne podal ke státnímu zástupci podnět na uvalení vazby. Soudce návrh státního zástupce akceptoval a muže do vazby poslal. Muž je vazebně stíhán a zpovídá se z trestných činů krádež, neoprávněné opatření platebního prostředku a poškození cizí věci, za což mu hrozí trest odnětí svobody od 1 roku do 5 let. Až zase vyjde z vězení, policie musí být ve střehu.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí