Přidat na Seznam.cz



V Hradci vypukla nákupní horečka. Mizí mouka i konzervy

27. února 2020 14:01. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY

Mouka v Lidlu ve čtvrtek došla, zůstalo pouze pivo, alespoň něco / Foto: Hradecký Lidl ve čtvrtek

HRADEC KRÁLOVÉ – Obchodní řetězce nejen v Hradci zachvátila uprostřed týdne doslova nákupní horečka. Je to v souvislosti s přibližujícím se koronavirem k českým hranicím. Dezinfekce není až na výjimky k dostání, mouka mizí z regálů, někde i levné minerální vody, konzervy, těstoviny, luštěniny a potraviny, které mají dlouhodobou trvanlivost. Pro řetězce to jsou druhé Vánoce.

Navštívili jsme několik obchodů a ve všech to bylo podobné. Zaplněná parkoviště a lidé s plnými nákupními vozíky, často se jednalo o seniory.

Po mediální masáži v televizi a celostátních médií, kdy se slovo koronavir vyskytuje úplně všude, tak někteří lidé propadli úzkosti a zajeli do obchodů, kde nakoupili výrazně více zboží než by jinak kupovali obvykle. Vznikla na toto téma i řada vtipných fotografií.



Někteří mají i dva nákupní vozíky – nejčastěji se v nich vyskytují mouka, trvanlivé potraviny, konzervy, těstoviny různých druhů, rýže, brambory, ale i sušenky a sladkosti, zdravá výživa, toaletní papíry a ubrousky či různé čistící prostředky.

„Chci mít nakoupeno radši dopředu než obchody zachvátí opravdu panika a nic už nebude, když to vidím v televizi, jsem už starší ročník tak něco pamatuju,“ prozradila jedna z nakupujících.

V řadě obchodů jsou k vidění nezvykle prázdné regály vyjmenovaného zboží. Často se u regálů lidé zastavují a dokumentují si mobilem tuto zvláštní situaci. Řetězce pociťují nárůst poptávky o desítky až stovky procent. Obvykle se nyní za den prodá tolik zboží, co průměrně za týden nebo 14 dní.

„Omlouváme se, že některé položky jsou kvůli vyššímu než obvyklému zájmu nedostupné. Tvrdě na tom pracujeme a nové zásoby právě doplňujeme. Během dneška a zítřka naskladníme zásobu na mnoho týdnů,“ uvedl on-line supermarket Rohlík.cz, který rozváží i po Hradci.

„Vážení zákazníci, pravděpodobně se dnes nevyhneme zpoždění, jelikož roste zájem o nezvykle objemné nákupy, což zpomaluje situaci na skladě. Děláme maximum, abychom vše doručili co nejdříve. Zároveň může být u vybraných položek omezen počet kusů na objednávku. Aktuálně jsou vyprodané některé druhy zboží, ale nebojte, každý den intenzivně doskladňujeme velké množství nových zásob. Budeme mít tedy brzy všeho dostatek,“ dodal další on-line supermarket Košík.cz, který také rozváží po Hradci.

I rozvozové služby potravin pociťují velkou poptávku a některé zboží se jim rychle vyprodalo, daří se jim ale naskladňovat další zboží, časem by se tak na všechny mělo dostat. Lidé si dělají velké zásoby a nakupují zboží až v ceně několika tisíců korun.

Vyprodané regály tvoří však jen velmi minimální část obchodů (zejména druhy jako mouka, těstoviny a konzervy), jinak je potravin stále dostatek, většinou až na tyto výjimky. Obchodům se daří zásoby včas doplňovat. Někteří kupující se specializují na určitý typ potravin – například u několika z nich byl nákupní vozík zaplněn pouze pečivem (pravděpodobně si ho uloží do mrazničky na později), u dalších zase dominovala mouka či čistící prostředky a toaletní papíry. Většinou jde ale o mix všeho. I Hradec tak propadl nákupnímu shonu z obav z koronaviru.

Část nakupujících ovšem tyto problémy zřejmě vyřešila nákupem většího množství alkoholu.

„Nepropadejme prosím panice, není k tomu žádný důvod, situace je taková, že musíme být ostražití, ale jakákoliv panika občanů není opodstatněná,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po zasedání Ústřední epidemiologické komise.

„Chtěl bych informovat všechny zásobovače, nekupujte, nezásobujte se potravinami, skutečně apeluji na všechny i média, aby jsme nedělali žádnou paniku, není k tomu nejmenší důvod,“ řekl Andrej Babiš.

Předseda vlády Andrej Babiš také informoval ve FNHK, že v případě zavlečení viru do ČR, může například Fakultní nemocnice Hradec Králové vyčlenit prý až 100 lůžek pro takové případy.

Oproti chřipce, která má vždy těžký průběh, se koronavir v mnoha případech vyskytuje pouze jako rýma či mírné nachlazení, někteří navíc nemají symptomy vůbec žádné, jsou zde ale rizikové skupiny obyvatel jako senioři a chronicky nemocní, u kterých může toto onemocnění vyvolat těžký průběh. U zdravé populace je uváděna úmrtnost pod jedno procento.

Důležitá je pro každého podle Evy Gottvaldové, hlavní hygieničky ČR, osobní hygiena, hlavně mytí rukou a kýchání do jednorázového kapesníku.

Konzervy v Lidlu a částečně prázdné poličky / Foto: Hradecký Lidl ve čtvrtek

Také balená voda některých levnějších vod byla vyprodána, ostatních dražších vod bylo dostatek / Foto: Hradecký Lidl ve čtvrtek


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí