Přidat na Seznam.cz



Ve FNHK leží studentka z Íránu. Lékaři odeslali vzorky

1. března 2020 18:33. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, KRIZE

Emergency FNHK / foto: fnhk.cz

HRADEC KRÁLOVÉ – Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové leží studentka z Íránu, která studuje na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Před týdnem se vrátila z domova a má dýchací obtíže, byla proto odeslána na infekční kliniku FNHK. Lékaři odebrali vzorky a poslali je do Prahy na testy. V Česku se nákaza koronavirem objevila ve 3 případech.

Informaci přinesl reportér ČT Vlastimil Weiner. Již v tomto týdnu testovala FNHK tři pacienty se symptomy chřipky, kteří se vrátili z rizikových oblastí Itálie. Jejich testy ale byly negativní, což potvrdil i ředitel fakultní nemocnice prof. Vladimír Palička.

Výsledky testů u íránské studentky budou zveřejněny v pondělí, jestliže budou negativní, bude poslána na týden do domácí karantény. V případě pozitivního nálezu bude převezena na Bulovku. V Íránu je nákaza rozšířena, ke včerejšku bylo evidováno 593 osob z nichž 43 nákaze podlehlo. Ještě více nakažených je v Itálii, téměř 1700.

Počet platných domácích karantén nařízených příslušnou krajskou hygienickou stanicí k pátku bylo v Královéhradeckém kraji celkem u 59 osob, v Pardubickém kraji u 0 osob.

V ČR bylo k dnešnímu dni testováno na koronavirus COVID-19 celkem 198 osob, 195 bylo negativních a 3 případy pozitivní.



„Pokud máte nebo se u Vás objeví klinické příznaky respirační infekce ve výše definovaném čtrnáctidenním období a cestovali jste po zasažených regionech, ihned kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře, který bude organizovat další poskytování zdravotní péče ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí. Zásadní je důsledně dodržovat základní hygienická opatření: osobní zodpovědnost za zdraví své i svého okolí, časté mytí rukou a etiketa kašle,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Vakcínu na koronavirus vědci zatím vyvíjejí.

„Chtěl bych všechny ujistit, že děláme veškerá opatření, aby bylo zabráněno šíření. Hygienici pracují v maximálním pohotovostním režimu. Prosím všechny občany, aby zvážili cestování do oblastí zasažených koronavirem a pokud to není nezbytně nutné, aby do těchto regionů nejezdili,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že je potřeba zachovat klid, lidé by neměli vykupovat zásoby potravin a zbytečně panikařit.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU