Přidat na Seznam.cz



V kraji je zatím 14 nakažených. Nově i na Trutnovsku

19. března 2020 20:02. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, OKOLO HK

Pracoviště JIP ve fakultní nemocnici / Foto: FNHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Počty nakažených v Královéhradeckém kraji rostou jen mírně. Zatímco od soboty do pondělí se číslo drželo na číslovce osm, do půlky týdne jejich počet vzrostl o 6, nyní se dva dny drží údaj na 14 osobách. Úplně nově se nákaza objevila na Trutnovsku, jde o pár s cestovatelskou anamnézou po návratu z Rakouska, nejde tak o komunitní přenos. Další trojice přibyla na Hradecku.

Šest případů je aktuálně evidováno na Hradecku, 5 na Náchodsku a nově dva na Trutnovsku. Od soboty údaj narostl o 6 osob, z nichž 3 mají cestovatelskou anamnézu z Rakouska, další 2 osoby jsou dětského věku do 10 let, kteří jsou jejich rodinní příslušníci. Jedna osoba byla evidována v kraji, ale má trvalé bydliště na Vysočině.

Ve fakultní nemocnici byla ve velmi vážném stavu hospitalizována žena ročník 1940 s podezřením na koronavirus, ten se u ní ale neprokázal. Její potíže jsou tak jiného původu.

Co do počtu nakažených se Královéhradecký kraj řadí k těm nejméně postiženým regionům, ke čtvrtku 19. března má třetí nejnižší počet infikovaných osob – celkem 14.

Testování nově provádí venkovní středisko u fakultní nemocnice, ve kterém dělají testy z auta. Vyšetření by ráda začala provádět i trutnovská nemocnice, zatím ale nedostala potřebné vybavení.

V nemocnicích Náchod, Jičín a Trutnov jsou aktivní monitorovací lůžková expektační oddělení se zvýšeným režimem ostrahy. Zde by případně byli umístěni pacienti, kteří mají příznaky infikace COVID-19 a očekávají výsledek testování.

V souvislosti s koronavirem firma Batist Medical z Červeného Kostelce už začala vyrábět nový typ roušek s filtrem z nanovláken. Ty dokáží účinně filtrovat viry a bakterie. Produkce roušek by měla být až 1 milion kusů měsíčně. Firma vývoj nové roušky dokončila nedávno a pořídila i novou výrobní linku.

Nejvíce nakažených hlásí Praha s číslem 198 osob, poté Středočeský kraj s 56 infikovanými. V Česku bylo na koronavirus do čtvrtka 19. března večer provedeno 9 402 testů, pozitivních bylo 694, došlo k zotavení prvních tří osob na Ústecku. Nejméně nakažených má Liberecký kraj – 6 osob. Čísla se ale mění každý den.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí