Přidat na Seznam.cz



Smutné léto v HK. Divadelňák a Rock for People nebudou

23. dubna 2020 14:23. /Autor ~ REDAKCE / # 4 MIN. / AKTUALITY, FESTY, KULTURA, VOLNÝ ČAS

Rock for People v Hradci

HRADEC KRÁLOVÉ – Dvě největší akce začátku léta v Hradci letos neproběhnou. Festival Divadlo evropských regionů s bohatým venkovním program se neuskuteční poprvé po 25 letech. Stejně tak od ledna 2020 vyprodaný Rock for People, letos nabitý hvězdnými jmény, se pro letošek ruší. Organizátoři akce přesouvají na snad příznivější dobu roku 2021.

„Ačkoliv jsme do poslední chvíle všichni věřili, tak bohužel letošní červen 2020 poprvé po 25 letech nebude v Hradci patřit divadlu. I pokud by se nakonec uvolnila vládní opatření a umožnila organizování akcí pro více než 50 osob, nebyli bychom schopni naplnit základní poslání festivalu, a sice setkávání divadelníků, umělců, diváků, Hradečanů i dalších příznivců z různých koutů Česka,“ sdělila Eva Mikulková, ředitelka Klicperova divadla.

Ovšem jedna jiskřička naděje se zde objevila. Jelikož organizace pořádající festival věří, že i v těchto časech má kultura svoje nepostradatelné místo, připravují alternativu menšího rozsahu. Její konkrétní podobu si zatím nechávají pro sebe. Jakmile plán získá jasnější obrysy, lidé budou informováni.

„Respektujeme a dodržujeme přísná omezení, a stejně tak nechceme naše účinkující, organizátory ani diváky vystavit obavám o jejich zdraví. Těšíme se proto již teď na 26. ročník Divadla evropských regionů a 21. ročník Open Air Programu Hradec Králové, které se uskuteční v plném rozsahu a ještě s větším nasazením v roce 2021,“ dodávají organizátoři.

Ani festival Rock for People, jeden z největších v Česku, přesun akce neminul.

„Čelíme výzvě, jaká nemá v novodobé historii obdoby. Před pár měsíci by nás ani nenapadlo, že se během několika dnů dokážou vytratit jistoty, na které jsme byli zvyklí, a že si musíme připustit možnost, že mohou i v dnešní době nastat situace, které náš svět převrátí naruby. Nepíše se mi to vůbec lehce, ale letos se Rock for People v plánovaném termínu neuskuteční. Dlouho jsme věřili, že se pandemie přežene, a společně pak oslavíme její překonání ve festivalovém areálu. Opatření, která jsou v boji proti koronaviru aplikována, nám bohužel neumožňují realizovat festival v rozsahu a kvalitě tak, jak jsme si ho představovali a více než rok připravovali,“ zveřejnil smutnou novinku ředitel festivalu RfP Michal Thomes.

„Rock for People děláme 26 let a můžu s čistým svědomím říct, že letošní vyprodaný ročník měl velmi slušně nakročeno k tomu, aby se stal legendárním. Váš zájem o něj překonal všechny dosavadní limity a my jsme do jeho příprav vložili obrovskou energii, aby ve velkém stylu odstartoval další čtvrtstoletí své existence. Mohu vás ujistit, že už nyní napínáme veškeré síly k realizaci letošního ročníku v náhradním termínu v roce 2021, a abychom zachovali co nejvíc z aktuálního programu. S agenty a managementy interpretů jednáme o změně termínu, snažíme se o zachování stávajícího lineupu. Vaše vstupenky zůstávají v platnosti na nové datum,“ dodal.

Rock for People vytvořil povedenou pozvánku na další ročník / Foto: RfP

Rock for People žádá fanoušky o ponechání vstupenek na příští rok. Pokud by měl nyní začít ve větší míře vracet vstupné, znamenalo by to konec festivalu, místo RfP by se tak objevilo jen RiP. Tzv. „cancellation pojištění” či pojištění proti pandemii české pojišťovny nenabízí. A festival už předem musel zaplatit řadu transakcí, za umělce, stavby pódií ze zahraničí, DPH, nájmy, marketing aj.


„Naprosto chápeme, že ani pro vás není situace v těchto dnech snadná. Proto pokud potřebujete vstupné vrátit, můžete se samozřejmě na webu RfP přihlásit k refundaci,“ doplnil ředitel.

„Už ponechání lístku na příští rok je pro nás obrovská forma podpory a my vám za ni děkujeme. Pokud nás chcete podpořit více, můžete si na GoOut koupit vstupenku na Rock for People 2020: Festival o ničem. Projektem Vstupenky na Nic 2020 GoOut pomáhá prodejem symbolických vstupenek kulturním projektů v ČR. Svým rozhodnutím podpoříte nejen samotný festival a umělce, ale také obrovské množství kulturních pracovníků, kteří možná nejsou vidět, ale hudební festival by bez nich nebyl možný. Hodnotu vstupenky určujete vy,“ ukázal nové možnosti Thomes.

Rock for People si za 26 let své existence prošel několika těžkými chvílemi, ať už to byl ročník, kdy den před začátkem porazila vichřice hlavní stage, nebo v roce 2012, kdy došlo k setkání dvou bouřek přímo nad hradeckým letištěm, festival byl evakuován a na několik hodin přerušen.

„Na novém termínu spolupracujeme s headlinery festivalu, managementem a agenty. Jakmile bude termín jasný, dozvíte se ho i vy. Jisté je, že v roce 2020 festival neproběhne, můžete se těšit na Rock for People 2021. Pracujeme na tom, abychom zachovali co nejvíce z aktuálního lineupu. Vstupenka na rok 2020 zůstává automaticky v platnosti i na následující ročník. Jakmile oznámíme nové datum konání, spustíme předprodej uvolněných vstupenek po refundaci. Vše včas oznámíme, abyste nepřišli o případnou možnost koupě. Kdo by na příští ročník dorazit již nemohl nebo nechtěl, může se přihlásit o vrácení vstupného,“ zakončil ředitel festivalu RfP Michal Thomes.

A nakonec ani Majáles se nevyhnul změnám, oznámil, že květnový termín se přesouvá na září. Hradecký majáles se tak uskuteční ve středu 16. září 2020.

„V tuto chvíli již máme pro tento termín potvrzeno 95 % současného hudebního programu. V případě, že by vládní nařízení neumožňovala uskutečnění ani v tomto náhradním termínu, bude akce zřejmě posunuta na jaro 2021. Vámi zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti na tento nový termín bez nutnosti výměny. V případě, že by se Vám nový termín nehodil, nabízíme vám výměnu vstupenek na ročník 2021, nebo poukaz na nákup vstupenky na libovolný budoucí ročník,“ uvedli organizátoři akce.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí