Přidat na Seznam.cz



Hasiči z Hradce odjeli pomáhat po povodních na Uničovsko

9. června 2020 17:19. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Povodně na Uničovsku / Foto: HZSOLK

HRADEC KRÁLOVÉ – Do obcí na Uničovsku a Šumpersku, zasažených o víkendu bleskovou povodní, odjeli v úterý pomáhat sbory dobrovolných hasičů z Hradce Králové. Na cestu vyrazili hasiči ze sborů SDH Hradec Králové – Plačice, Třebeš, Plácky, Malšova Lhota a Březhrad. Hradec má ještě v živé paměti ničivé povodně z července roku 1997, mementem byl plavající stadion na lízátkách.

Hradec o víkendu bouřková smršť minula, v postižené oblasti přívalový déšť během několika hodin zvedl hladiny řek na třetí stupeň. Hasiči jednu osobu pohřešují, jedna osoba byla nalezena mrtvá. V zaplavené oblasti operoval také posttraumatický intervenční tým hasičských psychologů.

Mezi nejvíce postižené obce patří Šumvald a jeho místní část Břevenec, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda na mnohých místech dosahovala přes metr vysoko. V těchto obcích hasiči evakuovali asi 30 lidí a zachránili dalších 30 obyvatel. Právě do těchto obcí zamířili i hradečtí hasiči.

Přívalové deště zatopily nejen desítky rodinných domů a dalších staveb, ale také poškodily místní energetickou a dopravní infrastrukturu. V Oskavě byl stržen most, ve většině postižených obcí bylo poškozeno plynové i elektrické vedení. Na některých místech čerpali hasiči vodu ze zatopených sklepů už během noci.

Práci komplikuje poškozená dopravní infrastruktura, utržené cesty i mosty. Na místo byl povolán také statik, který zhodnotí stav zatopených objektů.

„V okolí Oskavy a podél toku řeky probíhá pátrání po pohřešované ženě. Spolupracujeme s Policií ČR. Jinak zde čerpáme vodu ze zatopených objektů, jejich počet se šplhá k osmi desítkám. Situace se zde pomalu uklidňuje. Řešit se bude také utržený most přes řeku Oskavu,“ uvedla Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Nejen v roce 1997 jako v přiloženém videu, postihla Hradec velká povodeň, i v roce 2012 některé městské části vyplavila krátká letní bouřka.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU