Přidat na Seznam.cz



Vstup u zimního stadionu zkrásní. Nové stezky i povrchy

28. června 2020 11:38. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, CYKLOSTEZKY

Zimní stadion

HRADEC KRÁLOVÉ – Vstup u hradeckého zimního stadionu výrazně prokoukne. V současnosti ho zdobí asfaltová plocha, ta odděluje parkoviště betonovými bariérami. Nedá se říct, že by to bylo nějaké útulné místo při čekání na hokej. V úpravách parteru se počítá s novými stezkami, úpravou všech povrchů i zeleně, výstavbou stojanů na kola i s rezervou pro případný Biketower.

Dostavbou chybějících a obnovou stávajících cyklostezek město dokončí úpravy prostoru před zimním stadionem. Frekventované místo, kde se protínají stezky pro pěší a cyklisty z několika směrů, bude bezpečnější a vzniknou zde i nová propojení. Předpokládané náklady na stavební práce včetně potřebných přeložek sítí jsou 16,5 milionu korun bez DPH, přesné náklady bude ale radnice znát až po výběru stavební firmy.


„Jde o prostor, kde se poměrně živelně kříží cyklostezky podél třídy ČSA, od Hučáku, lávky přes Orlici. Navíc je zde hlavní vchod do oblíbených Jiráskových sadů. Dokončení tohoto frekventovaného uzlu pro pěší a cyklisty zvýší jejich komfort a především bezpečnost,“ říká Jiří Bláha, investiční náměstek primátora Hradce Králové.


Součástí akce bude i oprava stezky, která vede parkem podél Jiráskových sadů a ústí do Křižíkovy ulice u vodní elektrárny Hučák. Před zimním stadionem zároveň vznikne dostatek míst s cyklistickými stojany pro návštěvníky akcí či hokejových zápasů.


„Podepsanou smlouvu s vítězem veřejné soutěže chceme mít do prázdnin, během kterých by se tak mohlo se stavbou začít. V místě je spousta inženýrských sítí, které je třeba přeložit či nově ochránit. Hotovo by pak mělo být do deseti měsíců, tedy v první polovině příštího roku,“ dodává Bláha.


Na tuto investici chce město využít i dotace IROP v rámci ITI hradecko-pardubické aglomerace.


„O tu můžeme požádat pouze u části nákladů, které jsou uznatelné z pohledu příslušné dotační výzvy, což je zhruba 4,5 milionu korun. Zbytek nákladů bude doplácet město,“ vysvětluje ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová.


Výsledek posouzení a hodnocení nabídek v zadávacím řízení na veřejnou zakázku Úpravy pro nemotorovou dopravu v prostoru Zimního stadionu a trasy na „Hučák“ bude projednávat rada města v druhé polovině července.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU