Přidat na Seznam.cz



Severní terasy a Žižkovy sady mají územní rozhodnutí

11. července 2020 10:19. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PARKY A TERASY

Nové Žižkovy sady a Severní terasy

HRADEC KRÁLOVÉ – Severní terasy a Žižkovy sady mají územní rozhodnutí, které již nabylo právní moci. Město na něm pracovalo od roku 2017. V rámci revitalizace teras dojde k vytvoření horní terasy či pěší visuté lávky. V sadech pak k proměně východní části dle historického plánu a rozmístění prvků drobné architektury. Nyní bude možné pokračovat v přípravě dalších stupňů projektové dokumentace.

„Získání územního rozhodnutí je pro nás zcela zásadní, pracovalo se na něm od roku 2017. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně výjimečný a náročný projekt revitalizace, bylo třeba zajistit daleko větší množství potřebných dokumentů. Severní terasy a Žižkovy sady se nacházejí v městské památkové rezervaci, což je nejvyšší památková ochrana, tudíž jsme museli mít všechna kladná stanoviska památkářů, vyjadřovaly se nám také odbory životního prostředí hradeckého magistrátu a krajského úřadu a další důležité orgány státní správy,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha.


Město bude nyní pokračovat v přípravě dalších stupňů projektové dokumentace, kterými jsou dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro zadání a provádění stavby. Jakmile bude získáno stavební povolení na celý projekt, může město připravit vypsání výběrového řízení na zhotovitele.


„Zvažujeme také variantu, že se budou Severní terasy opravovat postupně na etapy, jakékoliv odhady termínů jsou v tuto chvíli předčasné. Stále se jedná o prioritní projekt města, ale vše bude záležet na finančních možnostech, a to s ohledem na koronavirovou krizi a její následné dopady na městský rozpočet,“ doplňuje náměstek Bláha.


V rámci revitalizace Severních teras a Žižkových sadů by mělo dojít například k odstranění soustavy schodišť pod Radoušovou ulicí nedaleko Klicperova divadla. Nové by naopak měly být opěrné zdi pod divadlem včetně vytvoření horní terasy nebo pěší visutá lávka. Severní terasy by také měly splňovat požadavky na bezbariérovost.


V Žižkových sadech by pak mělo dojít k revitalizaci východní části dle historického plánu a západní část by měla být doplněna o systém pěších cest. Součástí úprav území bude i rozmístění nových prvků drobné architektury, řešeno bude také odvodnění zpevněných ploch Severních teras a plochy Žižkových sadů prostřednictvím plošných drenážních systémů.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU