Přidat na Seznam.cz



Rána jako při výbuchu. Gripen opět vystrašil Hradec

27. srpna 2020 16:57. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, LETECKÝ PROVOZ

Letoun JAS-39 Gripen nad ranvejí / Foto: AFB Čáslav

HRADEC KRÁLOVÉ – Zhruba 30 minut po poledni zazněla dnes na Hradecku ohlušující rána a okna se zatřásla. Některým i domy. Mnoha lidem se ihned vybavil Bejrút a masivní exploze. V úvahu přicházejí dvě možnosti, buď zase bourají Pardubice nebo nad Hradcem prolétla stíhačka JAS-39 Gripen a překročila rychlost zvuku s doprovodným sonickým třeskem.

Jelikož hasičský záchranný sbor neeviduje žádnou mimořádnou událost, správná je druhá možnost.


V době okolo půl jedné se na Hradecku pohybovala stíhačka JAS-39 Gripen, dle radaru letěla přímým letem z prostoru od Turnova na Liberecku a za Hradcem ve směru na Opočno, překročila před zatáčkou ve směru na Rozkoš, rychlost zvuku, tím vznikl takzvaný sonický třesk. Podobná událost se odehrála letos v dubnu, jak jsme psali v tomto článku. Tehdy šlo o tři rány.


Ve FB skupině Co to bylo v Hradci za ránu? se opět rozhořela diskuze, cože to bylo za ránu. Byla slyšet podle přispěvatelů v Roudničce, Svobodných Dvorech, na Slezském Předměstí, Jaroměři, Týništi nad Orlicí a prakticky po celém Hradecku.


„To je tím, že si armáda zabrala vzdušný prostor východních Čech k různým cvičením. Ale to, že tím obtěžují a k smrti vyděsí stovky lidí je jim jaksi úplně u …,“ dodal k této situaci Kryštof.


„Meda ve Svobodných taky. Jsem si vylila polívku do klína z toho,“ prozradila své pocity Olivie.


Pro fanoušky letectví to byla zajímavá událost, která je vždy potěší, pro ostatní to byla poměrně silná rána, která u někoho mohla vzbudit obavy, že se něco vážného mohlo stát. V dnešní době není radno nic podceňovat.


Bylo to ale opravdu cvičení letounů JAS-39 Gripen létajících nad regionem prakticky denně. Nad oblastí rozléhající se od Krkonoš po Středočeský a Pardubický kraj mají dlouhodobě zřízen výcvikový vzdušný prostor ve velkých výškách, kde trénují manévry a vzdušné souboje.


Událost, že se překročí rychlost zvuku a vznikne sonický třesk se stává maximálně jednou, dvakrát, třikrát i vícekrát do roka.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU