Přidat na Seznam.cz



Posezení na břehu parku

Rekonstrukce hradeckého Hyde Parku neboli Šimkových sadů, které mají skoro 20 hektarů a jsou největší ve městě, se nezadržitelně blíží. Už v polovině letošního roku by se mělo začít s plánovanou přestavbou. A bude to přestavba velkorysá. Z gruntu se zde přebuduje všechno od vody až po stromy. Například voda v rybnících dostane novou filtraci díky přivaděči, který zajistí cirkulaci vody přímo z Labe. Pro milovníky in-line radovánek se vybudují nové stezky vhodné pro nekonečné jízdy. Vysazeno bude přes 350 nových stromů, tak aby vše ladilo s novou kompozicí sadů. Novinkou bude také nové občerstvení vedle klubovny skautů.

„Projekt rekonstrukce byl navržen v souladu s původní koncepcí architekta Josefa Gočára z 30. let minulého století. Hlavním prvkem parku i nadále zůstanou vodní plochy, které jsou jeho součástí od počátku. S tím souvisí i náročnost projektu, ve kterém bylo nelehkým úkolem zajištění kvality vody v rybnících. To se podařilo vyřešit pomocí podzemního přivaděče, který zajistí cirkulaci vody přímo z Labe,“ prozradil náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich.

Součástí parku budou i různá hřiště a atrakce. Jednou z nich bude i půjčovna lodiček pro přilehlé a největší jezírko v parku. Pro hladové návštěvníky tu bude otevřeno také občerstvení, které vznikne přístavbou od skautské klubovny. Na dalších dvou místech v parku vzniknou dětská hřiště. Hlavní bude stát v blízkosti rotundy a poslouží jak nejmladším, tak i starším dětem, pro které zde budou umístěny náročnější herní prvky. Součástí tohoto prostoru se stane rovněž bludiště z keřů s dřevěnou věží uprostřed. Druhé menší hřiště vznikne v novější části parku.

Urbanistická studie Šimkovy sady.

Takto by podle znázorněné studie měla vypadat zhruba přestavba Šimkových sadů. Poblíž zmíněného jezírka napájeného vodou z Labe stojí skautská klubovna s občerstvením. V ostatních částech parku se objeví další nové prvky, přibude i tisícovka keřů a přes 4 tisíce trvalek.

Park vznikl ve třicátých letech minulého století jako Herrmanovy sady a za socialismu nesl název Pionýrské sady. Po změně politických poměrů v zemi dostal jméno podle skauta Karla Šimka, který nedaleko parku padl na konci druhé světové války v roce 1945.

„V březnu by měla proběhnout veřejná soutěž o realizaci zakázky, poté vybereme na základě nejnižší ceny zhotovitele a stavba bude moci začít. Dokončení plánujeme na třetí čtvrtletí příštího roku,“ přiblížila časový plán prací Pavlína Hofmanová z investičního odboru magistrátu.

Nejdříve se cena za rekonstrukci pohybovala kolem 65 mil. Kč, jak už to tak bývá, později se vyšplhala na neuvěřitelných 120 mil. Kč, nyní se po různých škrtech pohybují náklady na rekonstrukci kolem 80 mil. Kč bez DPH.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí