Přidat na Seznam.cz



V Hradci možná vyroste nový pivovar! Hlasujte v referendu

13. července 2016 12:27. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, VOLNÝ ČAS

Nový hradecký pivovar?

V Hradci možná vznikne znovu 100 % hradecký pivovar, tak jako tomu bylo kdysi. Každé město by mělo mít svůj velký pivovar a proto se skupina lidí rozhodla vypsat referendum, zda Hradečané touží po pivu vyráběném pod Bílou věží. Minipivovary sice ve městě i v okolí jsou, větší pivovar, jehož pivo by se prodávalo v každé druhé hradecké hospodě ovšem chybí.

„Vážení přátelé, jelikož věříme, že jako jediné krajské město bez „většího“ pivovaru si taky minimálně jeden zasloužíme, napadlo nás, vrátit jej opět do města. A tak jsme začali vše vymýšlet, projektovat, domlouvat, připravovat, plánovat, rýsovat atd. Jenomže, k čemu to všechno vlastně je, pokud neznáme názor vás Hradečáků, lidí u kterých vše začíná a končí, lidí pro které tento pivovar má vzniknout, ze kterých má být složen,“ stojí v prohlášení k novému hradeckému pivovaru na webu hradeckyklenot.cz.

Bylo tak vyhlášeno nové čistě hradecké referendum, ve kterém stojí jediná otázka: Zaslouží a nebo nezaslouží si naše město nazpět svůj pivovar?

Pivovar přirovnávají ke klenotu města. A chtějí aby lidé spolurozhodovali o jeho podobě, jestli má vůbec vzniknout, jak by mělo pivo chutnat, jak má vypadat etiketa, logo, jak se má pivo jmenovat a kam mají peníze ze zisku plynout. Pivovar čistě pro Hradečáky, ale i pro turisty, aby když přijedou do města, ochutnali místní zlatavý mok.

„Naší filosofií je tento projekt stavět celý od spodu! Nebude to tedy rozhodnutí chytrých manažerů, politiků, radních, vedoucích, ředitelů a podobně, ale bude to Vaše rozhodnutí, a to ve všech zmíněných bodech. Pokud nám tedy minimálně 5000 z vás pomůžete o pivovaru rozhodnout do 1. září 2016 a naše společné referendum dopadne kladně, začneme od září opravdu stavět,“ slibují v prohlášení k hradeckému pivovaru.

Výsledky budou zveřejněny při příležitosti slavností královny Elišky na Velkém náměstí, kde ve slosování, za odměnu za váš hlas, budete moci vyhrát spoustu hezkých cen. Hlavní cenou je let balónem od hradecké firmy Hembalon a navíc, v případě kladného výsledku vás z pivovaru pozvou na první ochutnávku!

V referendu na stránce www.hradeckyklenot.cz vyplníte pouze Vaše jméno, e-mailovou adresu, poštovní směrovací číslo a zaškrtnete buď zaslouží nebo nezaslouží.

HISTORIE HRADECKÉHO PIVA

Historie hradeckého pivovarnictví je bohatá, sahá až do 15. století. V roce 1844 byla zahájena výstavba pivovaru, ve kterém je nyní sídlo krajského úřadu. Největší výstav měl pivovar v roce 1992, a to 300 000 hektolitrů piva, od té doby jeho produkce postupně klesala. Od poloviny 90. let zavedl pivovar jednotný název – Královský Lev, v sortimentu pivovaru bylo 8 druhů piv se jmény – Votrok, Standard, Melita, TIR (nealkoholické), Lvíček, Negra, Kalich a Královský Lev. Pivovar si však z minulých dob nesl s sebou dluhy, a i když byl stále velký výstav piva, pivovar se dostával od ziskových let, do menších a poté větších ztrát, nákladné bylo také skladování piva i vaření v této historické budově, nedařilo se prý příliš ani obsáhnout trh v hradeckých výčepech, kterému dominovali velcí hráči na trhu.

V roce 1999 pivovar rozeslal stovce zaměstnanců výpovědi a čekalo ho jednání se dvěma investory, ta ovšem nedopadla úspěšně. Po 155 letech se v pivovaru na Velkém náměstí přestalo vařit pivo. Pivovar se potýkal s vysokými dluhy, které nebyl schopen splácet, a brány závodu opouštělo stále méně piva. Definitivně se výroba zastavila v červnu 1999. Poté se ještě chvíli pivo vařilo v Havlíčkově Brodě a také v Pardubicích.

Od Komerční banky se areál dostal k soukromé firmě, která ho prodala v roce 2001 radnici za 40 mil. Kč, jelikož se zrovna v České republice zrodil plán s novými kraji, dospělo se k názoru, že by areál bývalého pivovaru mohl sloužit jako Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

Obnova alespoň značky Votrok se podařila po 10 letech v roce 2009 pivovaru v Havlíčkově Brodě, který ve spolupráci s bývalými sládky z hradeckého pivovaru, začal připravovat nové pivo Votrok pro Hradec Králové. První pivo bylo slavnostně představeno na fotbalovém stadionu v srpnu 2009, fanoušci mu vymysleli slogan: Votrok – Jedenáctka, která vítězí!

Za 4 měsíce od prvního uvedení piva na trh už bylo ve více než 60 hospodách.

V Hradci tak zatím fungují dva minipivovary – Rambousek a Rodinný pivovar 713. Točí se zde také Votrok – světlé výčepní a Hradecká 10°, které připravuje měšťanský pivovar Rebel z Havlíčkova Brodu.

Pokud referendum bude úspěšné, Hradec by tak znovu mohl mít svůj pivovar. Po 18 letech od uzavření Královského Lva. V době psaní článku odhlasovalo již zhruba 1400 lidí z 5000 potřebných pro referendum.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU