Přidat na Seznam.cz



Mapa obou měst

Vzájemná rivalita obou měst je zdá se už pasé. Kde jsou ty časy, když Pardubáci říkali Hradci Mechov a Hradečáci Pardubicím Perníkov. Vypadá to, že tato doba pominula. V Pardubicích se totiž rozjel počátkem února úplně nový trend, milují všechno, co připomíná, pochází, souvisí a je z Hradce. Vášnivě jezdí obdivovat kvalitní architekturu našeho města, která jim v Pardubicích trochu schází. Raketový narůst má u Pardubáků obliba hradeckého fotbalu, protože jak nám prozradil jeden občan z Pardubic, už mají po těch letech hokeje a basketbalu opravdu dost. Dokonce vyrábějí k výročí založení Hradce gigantického půlkoně z perníku.

Kvůli velkému zájmu ze strany Pardubic se také rozšiřuje hlavní tah mezi Hradcem a jižními sousedy na čtyři pruhy. Celá trasa by se měla otevřít koncem roku, do čtyř let pak dvoukolejka mezi oběma městy. Takřka hitem se v Pardubicích stal slogan: „Piano do každé rodiny!“, společnost Petrof tím získala obrovské množství zakázek na dalších 20 let. V neposlední řadě také milují hradecký Gočárův okruh, hlavně pokud naše město ještě moc neznají, okruh je vždy dovede tam, odkud přijeli. Někteří na něm jezdí pořád dokola.

Jako důkaz, že to s láskou k Hradci myslí opravdu vážně se zastupitelstvo města Pardubic rozhodlo přejmenovat Pardubice na Pardubice u Hradce Králové. Tento návrh zvítězil jen těsnou většinou, další návrh Hradec Králové Jih neprošel. V Pardubicích u Hradce Králové se také vybuduje nová průmyslová zóna pro Hradec.

Štěpánka Fraňková, primátorka Pardubic u Hradce Králové nám řekla po hlasování jen: „I love HK.“ A když jsme se jí zeptali, kam pojede letos na dovolenou, odvětila, že samozřejmě do Hradce, kam jinam.

A jak se na tento trend dívají představitelé Hradce. „Nevím, kdybyste mi to řekli 1. dubna myslel bych si, že je to žert, ale protože je úplně jiné datum, tak jim fandím, je skvělé mít takové sousedy, hlavně bude mít Hradec konečně průmyslovou zónu,“ prozradil primátor Hradce Zdeněk Fink.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU