Přidat na Seznam.cz



Po Hradci se v USA jmenuje město. Jeho název je New Hradec

14. listopadu 2012 9:03. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, KRIMI, VOLNÝ ČAS

Vítejte v New Hradec

Při hledání na mapách Google se naší redakci náhodou ve výsledcích objevil název New Hradec, North Dakota. Do té doby nikdo z nás neměl ani tušení, že se vůbec Hradec může nacházet ve Spojených státech amerických. O to větším překvapením pak po podrobném hledání bylo, že název New Hradec nevznikl zcela náhodou, ale že má velkou spojitost právě s oblastí východních Čech a Hradcem Králové. Vesnička v Severní Dakotě se 70 obyvateli byla totiž založena v roce 1898 několika Východočechy, kteří přes Krym docestovali později až do zámoří. Název New Hradec, původně Novy Hradec, byl vybrán osadníky po mnoha diskuzích.

Někteří cestovatelé z Hradce objevili New Hradec v Severní Dakotě již dávno před námi a také se tam již vydali. „Vždy mě fascinovalo, kolik názvů amerických měst má po českých emigrantech naše názvy (Praha, Prague, New Prague, Beroun, Tabor, Pilsen) a zda se jedno z nich nejmenuje i po Hradci. Rychlé hledání na internetu mě přivedlo k milému překvapení, že jedna malá vesnička v Severní Dakotě se jmenuje New Hradec. Při návštěvě Minnesoty s mými kamarády byla moje osobní povinnost toto místo pro mě jako rodilého Hradečáka navštívit. Uskutečnil jsem tedy jednodenní let do Severní Dakoty, abych navštívil místo, které mi něco tak dobře známého připomíná,“ říká Honza Řeháček, který před lety New Hradec navštívil.

New Hradec leží poblíž řeky, která se jmenuje Green River a svými meandry trochu napodobuje koryto Orlice. 14 kilometrů od Hradce je vzdáleno větší město Dickinson (20 tis. obyvatel), kam dojíždí a kde také pracuje většina místních obyvatel.

„Cesta do New Hradce začala ve městě Dickinson, odbočil sem na exit 61 ze státovky a jel na sever po silnici 22, po 10 mílích se objevila překrásná směrovka – New Hradec“ prozrazuje Honza Řeháček.

Hlavní dominantou a atrakcí New Hradce je katolický kostel sv. Petra a Pavla, který je svými rozměry na tak malou usedlost poměrně vzácným úkazem. V tomto kostele zní většinou čeština a v roce 1986 byl zapsán do Národního registru historických míst v USA. Další fotogenickým místem, které při návštěvě nesmíte minout je tzv. Welcome sign (viz. obrázek nahoře) s názvem New Hradec, datem založení a počtem obyvatel.

Kostel sv. Petra a Pavla v popředí, u pravého okraje je vidět budova základní školy

„Panebože New Hradec, to je úžasný. Jediný místo v USA, kde bych mohla bydlet a cítit se jako doma,“ uvedla Šárka Kubcová na našem Facebooku.

„Solidní pobočka. To znamená, že jsme zase o krok před nimi (Pardubicemi),“ říká taktéž na našem Facebooku Libor Toman.

A do třetice příspěvků z Facebooku Petr Pavel napsal jen: „Jedéééém!“

Na místním hřbitově se samozřejmě vyskytují hojně česká jména, namátkou jsou to např. Novotny, Dvorak, Buresh, Bezdicek, Havelka, Jablonsky, Jedlicka, Jilek, Kostelecky, Pavlicek, Rambousek či Svoboda.

V New Hradci je kromě kostela, rozlehlého hřbitova a čtyř desítek rodinných domů, také základní škola pro nejmenší žáky, sportovní hala, kde se každý víkend pořádají taneční party a dětské hřiště.

Všechny ulice zde mají také svůj název, je zde tak Washington Avenue, Lafayette Street, Lincoln Avenue či Liberty Street. Jsou to však jen polní nezpevněné cesty, tzv. dirty roads. Podél New Hradec však vede klasická asfaltová cesta.

„Výslovnost jména New Hradec se zde spíše pohybuje v americké angličtině jako ‚njů radek‘ úplně vynechávají písmeno H,“ popisuje Honza Řeháček.

Jinak New Hradec leží uprostřed nížiny, farem a prérií. Důležitou úlohu v průmyslu zde hraje zemědělství. Co však naprosto odlišuje New Hradec od Hradce Králové, je fakt, že v okolí New Hradce a v celém povodí řeky Green River jsou velké zásoby ropy a tak v určitých místech v širokém okolí jsou soustředěny ropné vrty. Jak smutně poznamenává Honza Řeháček: „Škoda, že alespoň nějaká naleziště ropy nejsou v okolí našeho Hradce, významně by to mohlo urychlit výstavbu fotbalového stadionu.“

New Hradec se tak může řadit po bok známějších měst jako New Orleans, New Jersey či New York, kde nyní žije a pracuje bývalý primátor Hradce Martin Dvořák.

Časové pásmo v obci New Hradec je -8 hodin od našeho středoevropského času. Když je u nás půlnoc, je tam 16 hod. odpoledne, když je u nás poledne, jsou tam 4 hod. v noci.

Ve Spojených státech amerických, uprostřed Severní Dakoty je tak místo, které bylo založeno před 114 lety Východočechy, je díky svému jménu spojené s Hradcem Králové, když dostalo zkrácený název New Hradec, viz. čtvrť Nový Hradec, a kde se každý Hradečák bude cítit jako doma. Pokud by Vás už Hradec omrzel, v zámoří je místo, kam se můžete vydat a pořád budete v Hradci.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí