Přidat na Seznam.cz



Cestující chtějí v MHD zavést WiFi, točenou zmrzlinu i nové linky

19. března 2013 23:17. /Autor ~ REDAKCE / # 4 MIN. / AKTUALITY, MHD

Trolejbus před nádražím

Začátkem ledna se na sociálním profilu Dopravního podniku města Hradec Králové objevila anketa s jednoduchou otázkou: Co Vám chybí za služby u DP města Hradec Králové? Od té doby už uplynul čas zhruba dvou měsíců, během něj se u odpovědí objevila skoro tisícovka hlasů. Lidé si nejvíce oblíbili možnost, aby bylo v autobusech a trolejbusech zavedeno WiFi připojení. Pro tuto odpověď hlasovalo bezmála 270 lidí, tedy více jak čtvrtina všech hlasů. Objevila se i řada zvlášť zajímavých odpovědí. Někteří z hlasujících si přejí, aby se ve vozech podávala točená zmrzlina či umístění automatů na čokoládu.

Nejvíce lidí tedy hlasovalo pro zavedení WiFi, celkem 268. Druhou nejčastější odpovědí pak bylo zavedení nové sběrné a dejme tomu okružní linky do Aldisu a z něj během různých akcí, tuto možnost si vybralo přes 100 lidí. Třetí nejčastější odpovědí bylo poskytování více informací o aktuálním provozu, včetně zpoždění i omezení dopravy, tuto možnost si vybralo přes 90 lidí.

Odpovědi hlasujících na otázku: Co Vám chybí za služby u DP města Hradec Králové?

+268 Zavedení WiFi ve vozech MHD
+103 Linka do Aldisu a z něj během akcí
+93 Aktuální informace o provozu, zpoždění, omezení dopravy apod.
+77 Jízda linek č. 13, 14, 15 a 25 minutu po sobě a poté hodinu nic (Věkoše)
+64 Studentské spoje pro SŠ v době obědů (Prům. škola – Zimní stadion)
+56 Linky do okolních vesnic
+49 Spoj, který objede po zavíračce hospody a kluby
+37 Častější spoje linky č. 16 v poledne a večer (Svobodné Dvory, Stěžery)
+34 Jízdní řády pro Android
+34 Návaznost spojů
+19 Linka ze čtvrti Plachta do Kuklen, ul. Zelená
+19 Linka přes Opaťák do Opatovic
+18 Jízdní řady pro iOS
+15 Prodloužení linek č. 1 a 2 až ke Hvězdárně na Novém Hradci
+11 Častější spoje z/do Malšovic ve večerních hodinách
+9 Točená zmrzlina
+9 Noční spoj, který by zajížděl až do Slatiny
+9 Linka na Velké náměstí
+6 Linky č. 16 a 24 chvíli po sobě a pak hodinu nic (Třebeš)
+5 Kloubové autobusy na linky č. 12 a 16 v ranních hodinách
+4 Linka do Černilova
+3 Prodloužení trasy linky č. 16 až do vesnice Hřibsko
+3 Přetrasování víkendové linky č. 33
+2 Automat na čokoládu

Hradecký dopravní podnik je známý tím, že má nejmodernější vozový park v České republice, který je tvořen ze 100 % nízkopodlažními vozy. Velmi populární je také služba zakoupení jízdenky přes SMS, kterou od spuštění v minulém roce použilo už více jak 100 tisíc cestujících.

V minulém roce zavedl Dopravní podnik novou linku č. 19 (Centrum – Fakultní nemocnice), která po pár měsících testování pokračuje a ukazuje se, že má poměrně dobrou vytíženost. Kvůli špatnému a zdlouhavému parkování v nemocnici část místních radši využije tuto linku, která si rychle získala oblibu. Také se zavedla víkendová linka č. 33 (Pod Strání – Stoletá). Tato linka až na úsek ke Stoleté a Eurocentru nahrazuje týdenní linku č. 23 avšak většina lidí stejně vystoupí u Alessandrie.

S dalšími nápady na zlepšení služeb a případně zavedení nových linek už to tak veselé není, proto Dopravní podnik použil jako nástroj tuto anketu.

Jednoznačným vítězem ankety je zavedení WiFi, otázkou však může být, kolik by zavedení takového bezdrátového připojení stálo. Smysl by to zřejmě mělo spíše na některé delší trasy, jako třeba linky č. 1 a 2 až na Nový Hradec apod.

Dále si lidé přejí zavedení nových linek do okolních obcí. Dopravní podnik v minulosti už mnohokrát oslovil okolní obce kolem Hradce, nejnověji jezdí MHD do Divce a Bělče. Bohužel zavedení nových linek nezáleží na DP, ale na obcích, zda chtějí obyvatelům poskytnout lepší spojení a zda na to vůbec mají finance. Nejvíce skloňovanou linkou byla trasa přes Opaťák do Opatovic, dále aby linka č. 16 zajížděla do obce Hřibsko i trasa do Černilova. Po Hradci byla nejvíce preferovaná nová trasa ze sídliště Plachta, přes centrum do Kuklen k Zelené ulici a nebo nová linka na Velké náměstí.

V anketě si také lidé přejí upravení některých stávajících spojů, především jim vadí minutové intervaly po sobě jedoucích linek a poté dlouhou dobu nejede žádný spoj, viz. nejčastější odpověď: Jízda linek č. 13, 14, 15 a 25 minutu po sobě a poté hodinu nic (Věkoše). Podobná shoda panuje také u linek č. 16 a 24 jedoucích chvíli po sobě a poté také delší dobu nic nejede (Třebeš). Nedá se však říci, že by v obou případech linky jezdily paušálně celý den minuty po sobě, ale v některých případech to dle jízdního řádu tak je a poté nastává delší časový úsek, kdy opravdu nejede nic.

Někdo by si přál zavést také kloubové autobusy na ranních linkách č. 12 a 16. Častější spoje linky č. 16 v poledne a večer (zřejmě Svobodné Dvory a Stěžery) či prodloužit linky č. 1 a 2 třeba až k hradecké hvězdárně na Novém Hradci. Tato lokalita je zrovna od MHD trochu více odříznuta.

Často až k prasknutí jsou naplněné některé spoje v době poledne směřující ze zastávky Zimní stadion – Průmyslová škola a opačně. Tady si mnoho studentů přeje vytvořit nějaký obědový speciální spoj pro střední školy. Velmi podnětná byla i odpověď o zavedení spoje do Aldisu a z něj během akcí. Těch je tam někdy opravdu hodně, zejména to jsou koncerty, plesy, výstavy, přehlídky apod.

Mezi perličky a zvlášť zajímavé odpovědi pak patřila točená zmrzlina, která by zřejmě mohla být podávaná od zmrzlináře přímo v autobuse. Dále by v autobusech či trolejbusech mohl být umístěn automat na čokoládu, nebo by mohl být vypravován zvláštní spoj, který po zavírací době objede většinu hospod a klubů v Hradci a odveze lidi domů.

V anketě se určitě najde mnoho zajímavých věcí, které by stálo za to zrealizovat, uvidíme zda se Dopravní podnik inspiruje a něčeho nového se třeba v budoucnu s novým jízdním řádem v Hradci dočkáme.

Pokud máte nějaké další zajímavé připomínky, návrhy na zlepšení a podněty k provozu MHD či zkušenosti, můžete nám napsat na Facebook nebo na mail: info@hkcity.cz


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí