Přidat na Seznam.cz



MiG-29

Hradecké letiště bude o víkendu 7. a 8. září hostit jubilejní 20. leteckou přehlídku CIAF. Ta se poprvé konala v roce 1993 právě na zdejším letišti až do roku 2002, poté se přesunula na několik let do Brna, aby se v roce 2009 vrátila zpátky do Hradce. Na začátku dubna je již oznámena první letecká technika. Kromě Vzdušných sil armády České republiky, které představí nejspíše stroje JAS-39 Gripen, L-159 Alca a řadu vrtulníků, se také mezi potvrzenou technikou blýskne stíhačka Su-27 z Ukrajiny, kterou do Hradce doprovodí transportní Antonov An-26. Ze Slovenska dorazila zpráva, že na CIAF přiletí MiG-29, L-39 a L-410 Turbolet.

Loňský ročník Czech International Air Fest v Hradci Králové navštívilo podle pořadatelů přibližně 50 tisíc návštěvníků. K vidění byla přehlídka čtyř akrobatických skupin – francouzského Breitling Jet Teamu, lotyšských Baltic Bees, z Polska dorazil Orlik a z Chorvatska Krila Oluje. Ze stíhaček se představil slovenský MiG-29, polský MiG-15, belgická F-16 a z české armády JAS-39 Gripen, L-159 Alca a L-29.

Letošní ročník slibuje i k dvacetiletému výročí velkolepou podívanou. Kromě ukrajinské a slovenské stíhačky dorazí z Belgie a Dánska také dvě stíhačky F-16, z Portugalska se v Hradci budou hlásit dva Alpha Jety a z Jordánska akrobaté Royal Jordanian Falcons na vrtulových strojích Extra 300. Svoji sólo show předvede také Péter Besenyei rovněž na stroji Extra 300.

„CIAF tento rok oslaví 20. výročí, což si myslím, že si organizátoři dobře uvědomují a chystají pro návštěvníky určitě zajímavé překvapení,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas ředitel letiště Hradec Králové Vladimír Griga, co to bude za překvapení, ale nemohl prozradit.

Seznam letecké techniky se bude i nadále rozrůstat. Největší lahůdkou je zatím ukrajinský stíhací letoun Suchoj Su-27. Ten se naposledy v Hradci představil v roce 2000, před dlouhými 13 lety.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU