Přidat na Seznam.cz



Od 15. července čekají MHD velké změny. Cestující jsou v šoku

27. června 2013 11:36. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, MHD

Populární autobus s fanoušky

Dopravní podnik připravil pro cestující porci novinek a řadu ne zrovna příjemných. Dopravnímu podniku ubývají cestující a musí více šetřit. Zrušena bude linka č. 28! Linka č. 5 bude zkrácena jen na Slezské Předměstí – Cihelna, linky č. 11 a 17 budou končit u Adalbertina a Muzea, jedenáctka navíc pojede přes Parlament jen do Svinar, naopak sedmnáctka přes Malšovu Lhotu, do Svinar a některé spoje pojedou dokonce i na Parlament nebo do Bělče. Linka č. 9 bude mít prodlouženou trasu. Z jižní části Malšovic pojede na Moravské Př., přes Benešovu třídu a po obchvatu Třebše. Z linky č. 8 se stane trolejbusová linka.

Dopravní podnik trápí úbytek cestujících, po této radikální změně se však nových cestujících bát nemusí, zrušení linky č. 28 a změny u ostatních linek jsou opravdu velké a cestující si cestování městskou dopravou včetně přestupování ještě asi hodně rozmyslí.

Cestující berou naplánované změny v MHD jako hodně špatný vtip a domnívají se, že povedou ke zhoršení stavu dopravy ve městě. Namísto přestupování si mnozí zvolí raději pohodlnější cestu autem, nebo vytáhnou kolo a udělají něco pro své zdraví.

LINKA Č. 8

Na této lince budou místo autobusů nově jezdit trolejbusy s diesel-agregátem, trasa zůstane stejná. Linka bude jezdit už od ranních hodin v hodinových intervalech.

LINKA Č. 9

Změní celkem výrazně svoji trasu. U Fakultní nemocnice zahne doprava a pojede po obchvatu Třebše na zastávky Hvězda, Štefánikova, Benešova, Masarykova, Mrštíkova a zde najede na svoji obvyklou trasu u Kina Mladých. Nově linka nebude obsluhovat zastávky Štefcova, Náhon, Na kotli a VŠ koleje. Ve špičce bude jezdit 4 až 5 spojů za hodinu, mimo špičku každých 20 minut a o víkendu jednou za půl hodiny.

LINKA Č. 5

Pojede ze Slatiny jen na Slezské Předměstí – Cihelna! Celá trasa přes Slezské, centrum až na Terminál bude zrušena. Kvůli opravě silnice ve Slatině bude mít navíc do letošního podzimu objízdnou trasu přes Piletice, Pouchov a Skladištní oblast. Po konci objízdné trasy budou některé spoje jezdit z Divce, přes Slatinu na konečnou na Cihelně, kde cestující budou muset přestoupit na jiné linky do centra města. Spoje budou mít u Cihelny garantovány přestupy na linky č. 3 a 6. Jízdní řád pětky bude odpovídat zhruba současnému stavu.

LINKA Č. 11

Pojede jen k Adalbertinu a Muzeu. Poté přes Šimkovy sady po své obvyklé trase až na Parlament a do Svinar, kde bude mít konečnou. Nepojede přes Malšovu Lhotu, Malšovice, Gočárovu třídu, Hlavní nádraží a Terminál HD. Ve špičce bude mít interval 30 minut, mimo špičku a o víkendu 60 minut.

LINKA Č. 17

Podobně jako linka č. 11 pojede jen k Adalbertinu a Muzeu. Poté po své obvyklé trase přes Magistrát města, Flošnu, Malšovice, Malšovu Lhotu a Stříbrný rybník do Svinar. Některé spoje budou končit v Bělči nebo Parlamentu. Nepojede přes jižní část Slezského Předměstí, kolem Šimkových sadů, Gočárovu třídu, Hlavní nádraží a Terminál HD. Ve špičce bude mít interval 30 minut, mimo špičku a o víkendu 60 minut.

LINKA Č. 28

A bonbónek nakonec. Tato linka, na které jezdí kloubové autobusy bude zrušena úplně! Bez náhrady! Část trasy po ní převezme linka č. 9, která ale nepojede ke Střelnici a OD Tesco, jako linka 28. Benešova třída bude spojena s nádražím nově linkou č. 9.

Zrušení trasy pětky a také sedmnáctky není dobrou zprávou i pro lidi okolo Stoleté, ale hlavně v jižní části Slezského u Intersparu a Tesly. Velmi výrazně se zde zhorší dopravní obslužnost MHD. Navíc pokud přeci jen budou chtít jet autobusem, doveze je jen k Adalbertinu.

Tyto změny však nemusí být konečné, protože Dopravní podnik vidí rezervy i v jiných částech města, zatím však k dalším změnám letos nedojde.

Změny začnou platit 15. července 2013. Dopravní podnik je bude sledovat, vyhodnocovat a Vaše připomínky bude přijímat na: info@dpmhk.cz

PLÁN REORGANIZACE MHD V HRADCI KRÁLOVÉ (soubor PDF)

První reakce cestujících na sebe nenechala dlouho čekat. „Jsem úplně v šoku! Jsem z jižní části Slezského, kde nám o víkendu jezdily dva spoje za hodinu. Abychom si teda nepřipadali moc zhýčkaní, tak nám 5 zruší úplně a 17 (v opačném směru 11) omezí tak, že bude jeden spoj za hodinu a na jeden zátah se ani nedojede k nádraží? To je snad zlý sen, to přece nemůžete myslet vážně,“ stěžuje si na Facebooku Dopravního podniku Zuzana Horáková.

„Děkuji za všechny ze Slatiny, že pokud budeme chtít na nákup, tak budeme muset třikrát přestupovat,“ sděluje s nádechem ironie Pavel Wagner.

„Linky 5, 11 a 17 mimo centrum a nejfrekventovanější zastávky ve městě? To mi přijde jako hodně špatný vtip,“ přidává se Petr Stříteský.

„Myslím si, že je to pro Dopravní podnik velký krok zpět, který povede ke zhoršení stavu dopravy,“ říká Petr Dočekal.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí