Přidat na Seznam.cz



Nové Šimkovy sady

Nový zelenější a přehlednější park se otevře veřejnosti v říjnu. Rostou zbrusu nové cesty, mosty, vysazuje se nová zeleň, v parku bude i dostatek laviček, vznikají také tři vodní zahrady, které mohou lidé pozorovat z nových lávek. V objektu Junáka se zprovozní občerstvení pro kolemjdoucí, kteří se budou moci na chvíli zastavit a vychutnat si nápoje a jídlo při venkovním posezení na břehu jednoho z rybníčků. V parku bude také množství informačních panelů a orientačních sloupků. Děti určitě využijí dvě nová hřiště a bludiště z keřů, které ale do úplného labyrintu pár let poroste.

Aktuálně na stavbě pracuje zhruba sedm desítek zaměstnanců, aby se park otevřel už v říjnu. Kromě posezení u rybníčku na budoucí návštěvníky parku čeká šest kilometrů nových cest a chodníků s výhledem do zeleně, kterou obohatily nové stromy, keře i rostliny. 

Nejvíce letos potrápilo stavbaře deštivé jarní počasí a ani zima nebyla o nic lepší.

„Zpoždění teď úspěšně doháníme s maximálním personálním nasazením a využitím mechanizace. Ač to tak při pohledu z okolních ulic nevypadá, na stavbě pracuje od padesáti do sedmdesáti zaměstnanců,“ vysvětluje Petr Harvánek ze stavební firmy, která rekonstrukci pro město provádí.

Dokončuje se objekt rotundy, mola a mostky. Stranou nezůstane ani dodělání automatického zavlažovacího systému. Až v srpnu zvědavci poznají i navenek, že se sady opravdu hodně mění. Stávající zeleň je již v této fázi očištěna od suchých větví a pahýlů.

„Na své si přijdou i děti, mohou využít k radovánkám dvě velká dětská hřiště s moderními herními prvky. Nezapomeneme ani na oblíbené grily, které už v sadech byly před rekonstrukcí,“ vysvětluje náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich.

Na rekonstrukci sadů dostalo město od Evropské unie dotaci, která činí 72,5 procenta z celkových výdajů. Rekonstrukce přišla na zhruba 60 milionů korun.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU