Přidat na Seznam.cz



Nákup last minute. Na Hornbach v Hradci se stála fronta

21. října 2020 20:10. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, RETAIL

Půl hodiny před zavřením a fronta jako na Vánoce / Foto: Twitter @oldrich_urban

HRADEC KRÁLOVÉ – Nová vládní opatření, která začnou platit už od čtvrtka ráno, způsobila některým lidem čáru přes rozpočet. Protože řada obchodů bude mít zavřeno nejméně dva týdny, byla tak poslední možnost nakoupit ve středu večer. A velké množství lidí proto muselo vyrazit na nákupy do hobbymarketů, obchodů s módou a obuví, kadeřnictví apod.


Velký zájem byl už v posledních dnech sledován u hobbymarketů, ministr zdravotnictví Roman Prymula v úterý prozradil, že nakupovat v nich velké riziko nepředstavuje, ve středu nákupy v nich od čtvrtka ale zakázal.


Vše tak vygradovalo dnes večer, kdy byla na dlouhou dobu poslední možnost nakoupit si zboží. Na snímku od čtenáře je Hornbach v Hradci Králové v nákupní zóně Hradubická půl hodiny před zavřením. Podle fotografie je fronta na vstup do prodejny s omezeným počtem nakupujících, dlouhá několik desítek metrů, stojí v ní více než dvacet zákazníků, kteří si chtějí ještě nakoupit. Plné bylo i parkoviště.


„Vážení zákazníci, na základě usnesení vlády ze dne 21. října 2020 č. 1079 jsou naše maloobchodní prodejny uzavřeny. Od čtvrtka 22. 10. 2020 umožníme v prodejnách Hornbach pouze prodej na firmu,“ uvedl řetězec Hornbach.


Podobné snímky chodí z celé republiky, reportáž o nákupech na poslední chvíli byla i v Událostech na ČT, lidé zkrátka potřebovali nakoupit last minute, než obchody z rozhodnutí vlády zavřou.


Aktuální nařízení vlády sice platí jen do 3. listopadu, ale je spíše nepravděpodobné, že by tak brzy došlo k rozvolnění současných restrikcí.


Až na přesně stanovené výjimky bude totiž od 22. října od 6.00 zakázán maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb v provozovnách. Mezi výjimky patří například prodej potravin, pohonných hmot, drogerie či novin, tabáku a časopisů, otevřeno budou mít i autoservisy, čistírny, lékárny, pohřební služby či květinářství.


Omezen je také pohyb osob. Od čtvrtka 22. října od 6.00 po dobu vyhlášeného nouzového stavu do 3. listopadu včetně bude až na výjimky zakázán volný pohyb osob na území celé České republiky. Stejně jako na jaře ale bude z tohoto zákazu existovat několik výjimek, a to především na cesty do zaměstnání a v souvislosti s podnikáním, na cesty za rodinou, na nákupy základních životních potřeb či na cesty do zdravotnických zařízení.


Lidé budou moci si vyjít i do parků, do přírody nebo vyjet na vlastní rekreační chatu či chalupu a pobývat tam. Na veřejně přístupných místech se s výjimkou členů domácnosti budou moci společně pohybovat jen dvě osoby.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU